Porast sifilisa u Evropi

Foto: Medical News Today

Evropski stručnjaci upozoravaju da je broj slučajeva sifilisa u svetu porastao tokom prošle decenije i da je postao češći u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om.

„Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora među kojima su polni odnosi bez zaštite i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om“, kaže Endru Amato-Gauci, stručnjak Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Evropski izveštaj usledilo je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila prošlog meseca da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom polno prenosivom bolesti.

Nelečeni sifilis prate teške komplikacije kod oba pola, uključujući mrtvorođenčad ili novorođenačke smrti i povećani rizik od zaraze HIV-om (sifilis je bio među vodećim urocima za smrtnost beba 2016. godine).

Problem varira od zemlje do zemlje, pa se stopa udvostručila u pet zemalja- Britaniji, Nemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti, a prepolovila se u Estoniji i Rumuniji.

Od 2007. do 2017. godine prijavljeno je 260.000 slučajeva sifilisa, dok je od 2017. do danas prijavljeno još 33.000 novih slučajeva.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti