Povećana potreba za snom- hipersomnija

Čuli ste za insomniju, ali Vam hipersomnija ne znači baš ništa. U nastavku pročitajte još o ovom stanju.

Trebalo bi da provodimo barem trećinu dana spavajući puneći se energijom za sledeći aktivni dan. Nekima spavanja nikad dosta jer pate od povećane potrebe za snom, tj. hipersomnijom.

 Suprotno nesanici, ovo je stanje povećane potrebe za snom, kao što kazuje i njegov naziv (grč. hypér: iznad, previše + lat. somnus: spavanje). Osobe koje pate od hipersomnije imaju potrebu da spavaju 10 i više sati dnevno! Međutim, ni to dugo spavanje ih ne okrepljuje. Kao takva, oduzima nam energiju i negativno utiče na naše raspoloženje, jer se budimo razdražljivi. Neke osobe mogu imati genetsku predispoziciju, a za neke razlog nije poznat.

Dominantna odlika je preterana pospanost koja traje najmanje mesec dana (u akutnim slučajevima) ili najmanje tri meseca (u hroničnim slučajevima), o čemu svedoče ili prolongirane epizode sna ili epizode sna tokom dana koje se događaju najmanje triput nedeljno.

Hipersomnolencija se može pojaviti zajedno sa drugim psihičkim ili zdravstvenim poremećajima i dovoljno je ozbiljna da zahteva kliničku pažnju i lečenje.

Autor: ns.uzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti