Imunitet u velikoj meri zavisi od našeg stila života, a veliku ulogu igra način ishrane.
Izbegavanjem loših navika u ishrani može biti jedan od ključnih faktora za jačanje imuniteta, a preduslov za slab imunitet je prekomerno konzumiranje belog šećera, belog brašna i obilje omega 6 masnih kiselina.
Jak imunitet može se postići i raznovrsnom i izbalansiranom ishranom.
Batat je sastojak koji jača imunitet, ali i igra važnu ulogu u borbi organizma protiv virusa i bakterija. U njegovom sastavu posebno je značajan karotenoid koji jača vid i podstiče rad imunog sistema. To je i snažan antioksidant koji smanjuje rizik od nastanka oboljenja, upalnih procesa u telu i sprečava prevremene znakove starenja.
Vitaminska bomba, kako nazivaju krem čorbu od đumbira i šargarepe, štiti od virusa i prehlada.
Šargarepa je bogata je vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijumom, gvožđem, bakrom i manganom. Smatra se najvećim izvorom beta karotena, a on je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima.
Đumbir, namirnica za podizanje imuniteta. Dokazano je njegovo protivupalno dejstvo, a najrasprostranjeniju upotrebu za jačanje imuniteta ima kada se pomeša sa medom. Dobro je i rendani đumbir dodati hrani ili napicima.
Jedan od ključnih sastojaka u ishrani koja ojačava imunitet je beli luk. Poznata su njegova antibakterijska svojstva, a često ga nazivaju i prirodnim antibiotikom. Odraslima se preporučuje da ga konzumiraju 2 do 3 puta dnevno, po 1 čen, a deci četvrtina do pola čena dnevno za bolji imunitet.
Neizostavan je u zimskom periodu kada je imuni sistem prirodno slabiji, da bi se odbranio od respiratornih infekcija, prehlade i gripa. Beli luk sadrži velike količine vitamina C i B6 koji su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim, ali i za dobro raspoloženje.
Citrusno voće je, takođe, odlično za jačanje imuniteta. Limun, grejpfrut, mandarine i narandže sadrže obilje vitamina C i flavanoide koji se smatraju prirodnim čuvarima imunog sistema. Vitamin C čuva ćelije našeg organizma, sprečava infekcije, a njegov nedostatak izaziva umor i oštu slabost organizma.
Jedan od bitnih faktora za jačanje imuniteta su čajevi. Neki od čajeva su zeleni čaj koji je bogat je antioksidansima, ne samo da je dobra preventiva, već može da pomogne i u lečenju nekih virusnih infekcija.
Čaj od žalfije je biljka koja sprečava i leči upalne procese u organizmu. Može se koristiti sveža ili sušena žalfija, potopljena 10-15 minuta u ključaloj vodi. Čaj od žalfije leči i neke respiratorne infekcije i prehladu.
prirodnolecenje.com/sensa.mondo.rs