Prava superhrana- lanene semenke

Lanene semenke imaju velik postotak omega-3 masnih kiselina. Zato su dobre za vegane i sve one koji ne jedu morske plodove. 

Naše telo ne može samo da proizvede omega-3 masne kiseline, pa ih moramo uneti putem hrane. Lanene semenke smanjuju krvni pritisak, štite srce i mozak i deluju protivupalno.

Lanene semenke su bogate vlaknima i belančevinama. Osim što su zato dobre za probavu, one drže nivo šećera u krvi stabilnim, pa nećete imati napade gladi. Zbog toga lanene semenke pomažu i pri mršavljenju.
Kad lanene semenke dođu u probavni trakt, tamo nabubre i stvore sluzavi sloj. Pri tome usišu otrovne materije i uzročnike bolesti, te ih povuku sa sobom iz tela- isto kao i suvišne masnoće.

Jedno američko istraživanje otkrilo je da su ispitanici (naročito muškarci) koji su jeli tri kašike lanenih semenki dnevno tokom tri meseca, smanjili nivo holesterola za 10 posto. Razlog za to su lignani koje lan sadrži. To su sekundarne biljne stvari koje u telu deluju slično kao hormon estrogen. Pošto žene po prirodi sadrže puno estrogena, manje profitiraju od efekta smanjenja holesterola.

Takođe, imaju antioksidativno delovanje i štite telesne ćelije od slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje kože. Zato su lanene semenke dobre za kožu. Ali, to nije sve: konzumacijom lanenih semenki podstiče se proizvodnja kolagena, pa je koža zato fino zategnut. Lanene semenke takođe sprečavaju nakupljanje vode u telu.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti