Prednosti prokelja

Foto: Tasty & Healthy

Ovo malo povrće jake snage trebalo bi što češće da se nalazi na vašem tanjiru.

Ako baš i niste ljubitelj prokelja, možda ćete se nakon ovoga predomisliti:

1. Mogu zaštititi od raka- Prestanak pušenja i redovno vežbanje smislen je savet za smanjenje rizika od raka, a nekoliko studija sugeriše da i prokelj ima određeni potencijal za borbu protiv raka, zahvaljujući antioksidansima, koji mogu odbiti štetne slobodne radikale koji pridonose bolestima poput raka.

2. Bogati su vlaknima- Vlakna nisu važna samo za redovne pokrete creva, nego mogu i poboljšati holesterol, regulisati nivo šećera u krvi i pomoći u sprečavanju bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i raka debelog creva.

3. Bogati su vitaminima- Jedna od najboljih stvari je bogatstvo hranjivih materija, minerala i svih važnih vitamina. Kao i vlaknima, prokelj je pun vitamina K (koji pomaže u zgrušavanju krvi), vitamina C (nužanog za rast i oporavak) i vitamina A (dobar za vid i zdravlje očiju).

4. Malo kalorija- Oko 78 grama sadrži samo 28 kalorija, zbog čega ćete ih često naći u zdravim receptima za mršavljenje. Naravno, sve zavisi od toga kako ih pripremate.

5. Dobri su za zdravlje kostiju- Zahvaljujući njihovom visokom sadržaju vitamina K, odličan su način da vaše kosti ostanu u vrhunskoj formi. Istraživanja su pokazala da je ovaj esencijalni vitamin koristan u povećanju gustoće kostiju i ograničavanju preloma kod pacijenata s osteoporozom, kao i smanjenju rizika od povrede kostiju kod žena u postmenopauzi.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti