Priređen prijem za hranitelje koji brinu o deci bez roditeljskog staranja

Prijem za hranitelje koji brinu o deci koja ne žive sa biološkim roditeljima upriličen je danas, 30. septembra u Pokrajinskoj vladi.

„Pokrajinksa vlada nastaviće sa aktivnom podrškom hraniteljstvu u programskom i organizacionom smislu jer briga o deci bez roditeljskog staranja jedan je od najvažnijih pokazatelja ne samo humanosti, već i organizovanosti i odgovornosti društva“, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na prijemu za hranitelje koji brinu o deci koja ne žive sa biološkim roditeljima.

U narednih nekoliko nedelja, najavio je predsednik Mirović, u punom obimu počinje sa radom i Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Subotici, a sledeće godine plan je otvoranje ovakvog centara i u južnom Banatu.

Socijalna zaštita je veoma odgovorna oblast u kojoj ne može i ne sme biti greške, odgovorićemo na vaše inicijative, jer je sve veći broj dece kojima je ova vrsta zaštite i podrške potrebna, dodao je predsednik Mirović.

Na raspolaganju će vam biti, dodao je Mirović, od sledeće godine i sadržaji u opštini Novi Bečej, gde ćemo otvoriti dečiji kamp za predškolce i decu nižeg školskog uzratsa a narednih godina i novi centar na Letenci za stariju decu.

Udruženje hranitelja Novi sad sa klubovima nastoji da svojim radom promoviše i popularizuje hraniteljstvo kao human pristup zaštite dece i mladih, kroz unapređenje položaja i vidljivosti hraniteljskih porodica u društvu, izjavila je predsednica Udruženja Vesna Ilić.

„Okupili smo hranitelje kako bismo im ukazali poštovanje za posao koji obavljaju 24 sata uz posvećenu brigu o deci bez adekvatnog roditeljskog staranja ali i promocije i osnaživanja hraniteljstva“, kazala je direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad Ivana Кoprivica.

U ovom trenutku, u AP Vojvodini ima preko 1.600 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno oko 2.000 dece koja nemaju biološke porodice.

Prijemu je prisustvovao i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti