Promene na mladežima i kako ih pratiti

Najbolji način prevencije melanoma uvek je redovna kontrola mladeža i drugih promena na koži.

1.Junkcionalni melanocitični mladež- Nastaje u ranom uzrastu kod dece i mladih. Najčešće se pojavljuje nalik na male tačke i može se nalaziti svuda na telu. Vrlo su retki slučajevi u kojima takva vrsta mladeža nastaje u pedesetima ili u šezdesetim godinama života. Sam po sebi je bezopasan i liči na pegicu. Uglavnom su smeđe, tamnosmeđe ili čak crne boje.

2. Složeni mladež- Najčešće je dobroćudan. Može ga imati svaka osoba i može biti različitog intenziteta svetlije ili tamnije smeđe boje. Središnji deo je obično uzdignut i tamo su smeštene pigmentne ćelije. U većini slučajeva reč je o benignom mladežu koji se retko pretvara u opasnije oblike.

3. Intradermalni mladež- Boje kože ili blago svetlosmeđi i oni se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga ako osobama smetaju ili ih stalno povređuju. Uglavnom ih nalazimo na području glave, vrata i gornjeg dela tela, a ponekad iz njih mogu rasti i dlake. Najčešće je reč o dobroćudnim mladežima.

4. Displastični ili atipični mladeži- Na telu se može javiti samo jedan takav madež, a mogu biti i mnogobrojni. Mogu nastati bilo gde na telu. Kod ovakvog tipa mladeža treba biti oprezan jer nastaju kao rezultat izlaganja suncu. Mogu imati različitu boju i oblik i svako ko ga primeti na koži obavezno se mora javiti dermatologu. Obično su takvi mladeži veliki, ravni i nepravilnih ivica i pigmentacije.

Kod posmatranja mladeža i promena na njima treba upamtiti jednostavno ABCDE pravilo.

Asimetrija- ako je mladež nejednake visine, različitih boja, na jednom delu je veći ili tanji, treba potražiti savet stručnjaka.
Border (Granica)- ako rub mladeža nije pravilan nego nazubljen.
Color (Boja)- ako su boje unutar mladeža različite ili je sam iznenada promenio boju.
Diameter– ako je počeo da menja veličinu i iznenada se širi.
Evolving (Razvijanje)– ako je počeo da raste ili se menja, vreme je za posetu dermatologu.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti