Redosled pića ne utiče na mamurluk

       
Foto: Pixabay

Evropski naučnici preispitali su verovanje da je bolje prvo piti slabija alkoholna pića pa tek tada preći na žestoka i utvrdili su da redosled pića nema nikakvog uticaja na mamurluk.

U Nemačkoj 90 hrabrih dobrovoljaca godina od 19 do 40 kojima je ponuđeno pivo, vino ili oba pića. Jedna grupa je prvo popila više od litre piva pa četiri čaše vina, druga je popila istu količinu, ali obrnutim redosledom. Preostali dobrovoljci pili su ili samo pivo ili samo vino i svi su proveli noć pod lekarskim nadzorom, prenosi CNN.

Potom su pričekali da se alkohol ‘ispari’ i dobrovoljci oporave i nedelju kasnije eksperiment je ponovljen, jedino su zamenjene uloge po grupama, pa su npr. oni koji su pili prvo pivo, pa vino pili obrnutim redosledom, a oni koji su pili samo pivo, dobili su samo vino.

“Nismo utvrdili da je tačna ideja da konzumiranje prvo piva pa vina rezultira blažim mamurlukom”, kaže vođa studije Jöran Köchling sa univerziteta Witten Herdecke.

Zaključili su da dva faktora određuju težinu simptoma mamurluka dan kasnije- koliko su se ljudi osećali pijanima i jesu li povraćali. Oni koji su se na skali od 1 do deset opisali kao najpijaniji i oni koji su u bilo kojem trenutku noći povratili opisali su dan kasnije svoje mamurluke kao najteže.

Po američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti umereno konzumiranje alkohola je čaša pića dnevno za žene i dva pića za muškarce.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: