Rituali lepote Marije Antoanete

Foto: ABC.es

Donosimo vam pet pravila za lepotu kojih se kraljica Francuske, Marija Antoaneta, pridržavala.

Mirišljave kupke protiv stresa

Marija Antoaneta svoje vreme je često je provodila u kupatilu svojih odaja gde bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila semenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i na taj način radila piling.

Vodite računa o svojoj kosi

Najpoznatija vladarka je imala kosu plavo-narandžastih lokni. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira, prenosi Vog.

Svoja osećanja izrazite šminkom

Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili u belo, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je posebno značenje- ukoliko bi žena na svom obrazu imala srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je željna požude. Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

Nikada ne izlazite iz kuće bez parfema

S obzirom na to da u čitavoj palati Versaija za vreme vladavine Marije Antoanete nisu postojali toaleti, čitav dvorac zaudarao je na neprijatne mirise. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni svežim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima. Najviše je volela miris ruža, jasmina i dok joj je najdraži bio narandžin cvet.

Pridržavajte se svoje rutine

Ritual kojeg se kraljica Francuske striktno držala je umivanje preparatom po imenu ‘Eau Cosmétique de Pigeon’, čiji sje jedan od sastojaka i prženi golub. Iako je originalni recept ostao tajna, spekuliše se kako je preparat podsećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno deluju na kožu. Nakon umivanja na kožu bi nanela kapi “Eau des Charmes“, napravljene od vinove loze. Za kraj, na lice je stavljala masku od konjaka, mleka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti