Saveti koji pomažu kod bržeg začeća

Ginekološkinja Sara Bjorkman za portal Motherly podelila je šest saveta za sve buduće mame.

BUDITE NAJZDRAVIJA VERZIJA SEBE- Ako još uvek niste, sada je vreme da počnete sa vežbanjem, zdravom ishranom i uzimanjem prenatalnih vitamina. Jedan od vitamina koji se preporučuje svim ženama koje planiraju trudnoću je folna kiselina. Folnu kiselinu možete pronaći u određenim namirnicama poput kelja, spanaća, brokolija, blitve, narandže, avokada, soka od paradajza, špargli. Isto tako, navike koje smanjuju plodnost uključuju pušenje, preteranu konzumaciju alkohola, preteranu konzumaciju kofeina i konzumaciju droga.

POMOZITE PARNETRU DA BUDE ZDRAV- Zdravlje muškaraca je takođe važno za plodnost. Gojaznost je povezana sa smanjenom proizvodnjom sperme zato možete zajedno raditi na ciljevima zdrave ishrane i težine. Muškarci bi trebalo da povećaju unos vitamina C i E jer oni pomažu povećanju broja spermatozoida i njihove pokretljivosti. Ti vitamini mogu se pronaći u citrusnom voću, zelenom lisnatom povrću, ali i u dodacima prehrani. Muškarci takođe treba da se odreknu cigareta. Još jedna stvar koju nije naodmet spomenuti su uske muške bokserice. Neka istraživanja pokazala su da nošenje određenog tipa donjeg veša greje testise što smanjuje nivo sperme. Uostalom, dobro je izbegavati bilo šta što bi moglo povećati temperaturu testisa- vruće kupke, laptop na krilu i tako dalje.

ČEŠĆI SEKSUALNI ODNOSI SA PARTNEROM- Istraživanja su pokazala da duža razdoblja bez seksa mogu smanjiti kvalitet sperme. Trebalo bi imati seksualne odnose s partnerom svaki dan ili svaki drugi dan, posebno tokom ovulacije. Takođe, neki lubrikanti mogu usporiti pokretnost sperme i smanjiti njihovu održivost, pa ih izbegavajte tokom seksa u ovulaciji.

ZNAJTE KADA DA POTRAŽITE POMOĆ- Statistički, zdravi mlađi parovi imaju 20 posto šanse za začeće svaki mesec, a 80 posto njih zatrudni u prvoj godini. Međutim, ako imate redovne i nezaštićene seksualne odnose godinu dana, a još uvek niste zatrudneli, vreme je da s partnerom potražite lekarsku pomoć. A, ako ste stariji od 35 godina, tu pomoć potražite već nakon šest meseci pokušavanja. Drugi razlozi za traženje pomoći su neredovni ciklusi, istorija seksualno prenosivih bolesti i abdominalna operacija.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti