Simptomi endometrioze

Foto: www.self.com

Endometrioza je poremećaj tkiva koji inače normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju da rastu van nje i koji može biti vrlo bolan.

Ova bolest pogađa oko 11 posto žena u reproduktivnoj dobi, a neki od najčešćih simptoma ovog poremećaja mogu biti:

BOLNE MENSTRUACIJE- Kod endometrioze bol se javlja nekoliko dana pre početka ciklusa. Reč je o hroničnoj, probadajućoj i oštroj boli. Ako imate problema s izrazito bolnim menstruacijama, svakako se obratite ginekologu.

NEPRIJATNOSTI TOKOM ODNOSA- Endometrioza može uzrokovati i probleme kod polnog odnosa zbog tkiva koje raste van materice i na taj način stvara pritisak i seks postaje neprijatan.

PROBLEMI SA PLODNOŠĆU- Upravo ovaj poremećaj je jedan od česti uzroka neplodnosti. Istraživanja su pokazala da čak 25 do 50 posto žena koje imaju problema s neplodnošću zapravo boluju od endometrioze.

BOL TOKOM ODLASKA U TOALET- Endometrioza može uzrokovati bolno mokrenje, zatvor ili dijareju. Ponekad se mogu pojaviti i crevni grčevi i krvarenje iz rektuma.

BOL U KARLICI IZMEĐU CIKLUSA- Može uzrokovati bolove u karličnom području bez obzira na ciklus. Ako osećate oštru i probadajuću bol između menstruacija, nemojte je ignorisati.

OBILNO MENSTRUALNO KRVARENJE- Jako i obilno menstrualno krvarenje još je jedan simptom. Iako se ne zna tačno zbog čega se kod žena s endometriozom javlja obilno krvarenje, kod pojedinih osoba, krvarenje može biti toliko jako da rezultira nemogućnošću odlaska na posao ili u školu, otkrivaju lekari.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti