Slatka tajna čokolade- sprečava kašalj!

Foto: Medical News Today

Kada nas muči kašalj, mnogi od nas će posegnuti za sirupom, ali sve je više medicinskih saznanja koja prednost daju čokoladi. 

Profesor Alin Moric, šef katedre za kardiovaskularne i bolesti disajnog sistema na Univerzitetu Hul i osnivač Međunarodng društva za proučavanje kašlja, tvrdi da čokolada ublažava kašalj i disajne probleme.

Svoju tvrdnju temelji na istraživanju u kojem su učestvovale 163 osobe. One koje su za vreme prehlade uzimale čokoladu, a ne sirup potvrdile su da su im kašalj i disajni problemi brže nestali, nego kod onih koji su tegobe ublažavali tradicionalnim pristupom. Odnosno, poboljšanje su osetile za dva dana.

Čokolada ima dvostruki učinak na kašalj, tvrdi dr Moric. Čokolada stvori sluz koja oblaže grlo i sprečava iritaciju i nastanak kašlja. To nije jedina dobrobit čokolade kada govorimo o tegobama u vezi sa prehladom.

Ono što je bitnije, naglašava dr Moric, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a reč je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva od kodeina- sastojka koji se tradicionalno koristi u lekovima protiv kašlja.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti