Masna hrana je obično dovoljna da pomogne svima koji se bore sa mamurlukom. Ali da li je probijanje mamurluka kroz tanjir pun jaja, slanine i kobasica zaista najbolji način da preživite noć kasnije?
Dejli mejl je pitao stručnjake za njihovo mišljenje, a odgovori bi mogli da vas iznenade.
Tanjir pun jaja je prepun aminokiseline zvane cistein, koja razlaže alkohol na vodu i ugljen-dioksid. U laboratorijskoj studiji iz 1974. godine, pacovi su hranjeni smrtonosnim količinama acetaldehida- toksina koji telo proizvodi kada razlaže alkohol. Pacovi kojima je davan cistein imali su veće šanse da prežive od onih koji nisu.
Međutim, dr Duan Melor, registrovani dijetetičar na Univerzitetu Aston u Birmingemu, primetio je da su dokazi da cistein deluje kao lek za mamurluk ograničeni.
Osim proteina, ne postoje dokazi da drugi vitalni delovi prženog mesa- kobasice ili slanina- mogu da izleče vaš mamurluk. Jaja su takođe odličan izvor proteina koji pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi da nas održavaju tokom celog dana, tako da umesto punog prženja odlučite se za kajgana ili poširana jaja.
Mnogi i dalje ubeđeni da će pomfrit izlečiti njihove probleme sa mamurlukom
Jedna anketa sprovedena na 2.000 Britanaca 2016. godine otkrila je da su četiri od 10 ljudi koji su odlučili da jedu pomfrit prijavili da su se oporavili od mamurluka za manje od tri sata. To je u poređenju sa onima koji su uzimali lekove protiv bolova (19 odsto) i onima koji su samo ostali u krevetu (13 odsto).
Pica, hamburgeri i čips su primamljivi kada ste mamurni. Ali to verovatno nije najbolja stvar za jelo, prema stručnjacima.
Registrovani dijetetičar sa sedištem u Londonu Džo Travers objasnio je da jetra, da bi preradila alkohol nakon pića, mora da stavi druge poslove u drugi plan.
Jedna od funkcija jetre je da oslobađa uskladištene ugljene hidrate u krvotok kada šećer u krvi padne prenizak. Zbog toga ljudi često žude za ugljenim hidratima tokom mamurluka jer se ovaj posao ne obavlja baš efikasno.
Pružajući tečnost i elektrolite, smutiji će pomoći u borbi protiv jednog od najvećih faktora koji doprinosi mamurluku — dehidracije.
Pošto je alkohol diuretik i povećava izlučivanje urina, to vas može učiniti dehidriranijim. Ovo je posebno slučaj ako se znojite ili povraćate. Dehidracija će vam izazvati glavobolju koja se cepa, umoriti ćete se i osećati se malo utečeno. Dakle, smuti bi mogao biti prava stvar koja će vam pomoći.
Kada ste dehidrirani, gubite i elektrolite, koji su esencijalni minerali kao što su kalijum i natrijum, a možemo ih pojačati hranom koju jedemo. Banane su posebno bogate kalijumom, kao i avokado, pasulj, sočivo, povrće poput spanaća i brokolija, orašasti plodovi i semenke. Ali voda je bolja ako želite da jednostavno hidrirate. To je zdrava i jeftina opcija. Važno je dati prednost dobrom unosu tečnosti ujutru i tokom dana. Ako vam se ne sviđa ukus obične vode, pokušajte da dodate krišku limuna, limete, mente ili prelijte voćem. Takođe možete dodati malo tikve bez dodanog šećera ili voćnog soka za ukus.
Kafa je dijuretik
Kafu, iako je dobra da se osećate budnije, treba izbegavati. Takođe je diuretik i može dodatno dehidrirati telo i pogoršati simptome mamurluka.
Voće i povrće umesto masne hrane
Voće i povrće lakše utiču na vaš probavni sistem nego masna i pržena hrana, što je posebno važno kada imate mučninu ili nelagodnost u stomaku
Na primer, probajte omlet ili fritaju, ili smuti od bobica sa smrznutim bobicama, avokadom i kvalitetnim proteinskim prahom od bobičastog voća.
Konzumiranje ove zdrave hrane takođe će vam pomoći da napunite vitaminima organizam.
nsuzivo.rs