Srećan rođendan- Legenda bi napunila 74 godine danas

Bob Marli bio je, i ostao, inspiracija za mnoge muzičke zvezde poput Rijane, Džej Zija, Ališe Kiz…

Robert Nesta Marli, poznatiji svima kao Bob Marli, rođen je na današnji dan 1945. godine, na karipskom ostrvu Jamajci. Bio je pevač, tekstopisac i gitarista, a svojom muzikom, rege žanrom, proslavio se i van granica Jamajke.

Još kao četvorogodišnjak proricao je ljudima sudbinu čitajući im dlanove. Majka Sedela smatrala je to igrom, ali se zapanjila kad je sve više ljudi kucalo na vrata tražeći uvid u sudbinu. Kad je napunio sedam godina izjavio je da će prestati da se bavi supernaturalnim i da je muzika njegova budućnost. Priča se da je u razgovoru sa majkom prorekao sopstvenu smrt u 36. godini.

Bio je poznat kao svojevrstan zavodnik. Sa svojom ženom Ritom ostao je do kraja života, ali pretpostavlja da slavni pevač ima preko 20-oro dece (11 zvanično priznatih, od kojih neki nisu sa Ritom), od kojih su mnogi muzički nadareni (Zigi, Demijan, Džulijan, Rohan…).

Bio je veliki pobornik ljubavi i jednakosti, putovao je na turneje od Nemačke do Kenije i širio svoje pesme i borbu za ljudska prava. Od etiopskog cara Haila Selasija je dobio i prsten „judejskog lava“, kao priznanje za svoj rad, ali prsten nestaje nakon smrti Boba Marlija, što je podiglo veliku prašinu u javnosti.

Obožavao je fudbal i smatra se da je bio nadaren igrač. Kad se 1977. povredio igrajući fudbal, otkriven mu je maligni tumor na nožnom palcu. Preporučena mu je amputacija, što je on odbio zbog verskih razloga, jer je bio pobornik rastarijanstva- a ono ne dozvoljava amputiranje delova tela (Podeljeno telo, podeljen duh). Tumor se proširio na krucijalne organe što je i dovelo do prevremene smrti, u njegovoj 36. godini.

Muzička legenda je toliko voljena u našoj zemlji, da mu je čak i otkriven spomenik u Banataskom Sokolcu.

Spomenik Bobu Marliju u Banatskom Sokolcu; Foto: Mapio.net

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti