Srećna godišnjica: Džins slavi 145 godina postojanja!

Izmišljene 1873. godine, pantalone Levi`s nosili su svi od Stiv Džobsa do Dženifer Lopez!

Godine 2018. marka Levi`s slavi 145 postojanja svojih i više nego poznatih farmerki 501, koje su nastale 1873. godine.

Sve je počelo 1872. godine, kada su Levi Štraus i Džejkob Dejvid udružili snage i patentirali džins koji je imao džepove i zatezne delove ojačane metalnim zakovicama- prva ideja farmerki koja bi bila patentirana naredne godine. Ove farmerice su dobile naziv 501 tek 1890. godine. Farmerke su postale popularne kao uniforma za rudarske radnike u Americi. Sredinom istog veka, došlo je do popularnosti ovog stila, uključujući i stvaranje crvene etikete na zadnjem džepu.

Kako su godine prolazile, komad odeće koji su nosili rudari, takođe je postao i sinonim za kauboje u vestern filmovima, nosili su ih i glumci poput Džejms Dina i Marlon Branda, a 60ih godina postali su zaštitni znak hipi kulture. Svoju najveću popularnost dostigle su osamdesetih godina prošlog veka, kada su postale sinonim za praktičnost. Široko reklamirane na televiziji (uključujući i Olimpijske igre u Los Anđelesu, 1984. godine), model dobija veliku ulogu u svetu mode, postajući sve popularniji kod žena. Čak je i Stiv Džobs izabrao model 501 kao svoju radnu uniformu- nosio ih je kada je predstavio Apple IIc 1984. godine.

Časopis Time je 1999. godine izabrao džins kao modni predmet veka. Ovaj model je nastavio svoju dominaciju, nosile su ga Bijonse i Dženifer Lopez, koja je nosila par 501 farmerki ukrašenih sa više od hiljadu cirkona na Super Boulu 2001. godine.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti