Šta su to fontanele kod beba?

       
Foto: Oktidiario

Lobanja novorođenčadi je fleksibilna i moguća je pojava tzv. zaležane glavice, tj. ravnog potiljka kod beab koje spavaju na leđima, što osim estetskog problema može dovesti i do povećanog opterećenja za vrat i vilicu. Zato treba menjati poziciju prilikom spavanja.

Između kostiju lobanje beba nalazi se 6 zona mekog vezivnog tkiva koje nazivamo fontanelama. Jedna je na prednjoj strani, druga na zadnjoj strani lobanje, a preostale četiri se nalaze sa strane.

Prednja fontanela je najveća fontanela koja se nalazi između dve čeone i dve temene kosti, široka je dva i po centimetra, ima oblik dijamanta ili romba, a zatvara se do druge godine života.

Zadnja fontanela se nalazi na potiljku, široka je oko pola centimetra, ima oblik trougla, a zatvara se između 6. i 8. meseca života.

One omogućuju rastezanje i deformaciju lubanje što je izuzetno bitno pri porođaju kada novorođenče prolazi kroz uski porođajni kanal. Takođe omogućavaju mozgu neometani rast jer su elastičnije i fleksibilnije od kostiju lobanje.

Fontanele mogu pulsirati. Tačan uzrok još nije poznat, ali pulsiranje fontanele odgovara srčanom pulsu, pretpostavlja se da je posledica pulsiranja arterija. Smatra se da naziv fontanela, što prevedeno s italijanskog znači mala fontana, dolazi upravo zbog njihovog pulsiranja.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments