Tanka je granica između depresije i dosade

Foto: Medical Xpress

Ako ste depresivni, a mislite da vam je samo dosadno, u velikom ste problemu.

Depresiju treba detektovati na vreme, priznati problem i potražiti pomoć. Kada nam je dosadno zurimo u jednu tačku ili tačnije kroz nju, nismo motivisani niti na poslu niti u odnosima s drugima. Isto tako možemo opisati i depresiju, ali to ne znači da se radi o depresiji. J. Sommers u svom naučnom članku Psihički i fizički simptomi depresije otkriva  sličnosti između depresije i dosade. Pre nego kažemo nešto o sličnostima i razlikama između depresije i dosade, prvo treba definisati oba pojma.

Šta je depresija?

Depresija je psihološko stanje trajnog lošeg raspoloženja. Depresivna osoba se konstantno oseća nesrećno i neispunjeno, loše spava, ima nisko samopoštovanje i smatra se bezvrednom.

U težim slučajevima depresije osoba može doživljavati napade teskobe i biti paranoična i treba joj bolničko lečenje koje uključuje razne psihološke i kreativne radionice, razgovor sa psihijatrom i lekove. Osoba koja pati od depresije može osećati i fizičku bol koja nema fizičkog uzroka.

Uzroci depresije su višestruki – biološki, psihološki i sociološki. Okidači za depresiju mogu biti neka trauma ili neki veliki životni događaj, konstantno psihološko maltretiranje.

Šta je dosada?

Dosada je stanje uma u u kojem pojedinac nije mentalno stimulisan okolinom. U takvom stanju osoba nema nikakvih ambicija kako poslovno tako ni privatno. Dosadu uzrokuje niska ili nikakva mentalna stimulacija ili manjak izbora aktivnosti.

Ima li dosada pozitivnih strana?

Dosada ponekad može biti opasno za zdravlje, jer može odvesti u depresiju. Naime, dosada nas može podstaći da sebi postavimo nove ciljeve, da se razvijamo kao pojedinci, da otkrijemo nešto novo o sebi.

 Kako razlikovati dosadu od depresije?

Dosadu ćemo „izliječiti“ tako što ćemo probati nove stvari, uvesti promene u život. Depresije se, na žalost, ne možemo tako lako rešiti jer je karateriše osećaj da nam ne može pomoći ništa šta napravimo. Depresija, da bi bila klinički dijagnostifikovana, treba da traje barem dve nedelje bez prestanka. Ne prolazi promenom aktivnosti kao dosada.

Zaključak

Ne znači da patite od depresije ako se osećate demotivisano i bezvoljno. Možda vam je samo dosadno. Ali, nemojte dopustiti da potraje jer vas može odvesti u depresiju. Promenite posao, potražite hobi, pomerite se s mesta.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti