U čemu je tajna zelenog čaja?

Foto: Dabur

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za rak, polifenoli u zelenom čaju mogu usporiti rast tumora i zaštititi organizam od štetnih ultraljubičastih zraka. U mnogim zemljama gde se zeleni čaj više konzumira stopa raka je niža. 

Zeleni čaj zaista može podstaći mali gubitak kilograma. Ubrzava metabolizam i podstiče izlučivanje toksina. Međutim, samim konzumiranjem čaja nećemo izgubiti puno na masi. Najbolje je uključiti ga u generalno zdravi plan ishrane.

Studija iz 2007. godine zaključila je da bi zeleni čaj mogao biti koristan u borbi protiv psorijaze i perutanja kože. Koža koja je karakterisana crvenilom i svrabežom, kao i hiperprodukcijom kožnih ćelija može se lečiti zelenim čajem koji balansira nastajanje kožnih ćelija. Izlučivanjem toksina može pridoneti kvalitetu kože.

Zeleni čaj sadrži niz bioaktivnih komponenti poput kofeina, alkaloida, polifenola i vitamina K. Glavni su stimulansi kofein, teobromin i teofilin. Međutim, pun je i L-teanina, aminokiseline koja ima umirujući učinak na nervni sistem!

U čaju se nalazi visoka koncentracija antioksidanata (polifenoli). Oni štite ćelije i molekule u telu i ostale strukture. Jedan od najaktivnijih je Epigalokatehin galata koji je medicinski potvrđen kao koristan za niz stanja.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti