Ukrali 1.2 milijarde dolara: Europol uhapsio osumnjičenog za digitalnu pljačku banaka

Posle četvorogodišnje istrage, Europol je potvrdio da je uhapšen vođa kriminalne grupe, koja je ukrala 1.2 milijarde dolara od preko 100 banaka u više od 40 zemalja.

PROČITAJTE: Blackberry telefoni modifikovani da ih koriste narko karteli

U saopštenju Europola navodi se da je španska policija uhapsila osumnjičenog u gradu Alikante. Operacija lociranja i hapšenja realizovana je u saradnji sa američkim FBI-em, rumunskim, bugarskim i tajlandskim vlastima.

Početkom 2013. godine, ova kriminalna organizacija koristila je malwere, kako bi preuzela kontrolu nad računarima zaposlenih u bankama, što im je omogućilo da savladaju zaštitu servera koji regulišu rad bankomata.

Na ovaj način, članovi organizacije su „daljinski“ oslobađali novac, krali ga sa računa i zadavali komandu bankomatima da isplate gotovinu. Kraj bankomata čekali su drugi pripadnici ove grupe, koji bi podigli sumu.

U piku njegove moći, klan bio je u stanju da ukrade 10 miliona evra po jednoj krađi.

„Hapšenje ključne osobe u ovoj organizaciji, dokazuje da čak i sajber kriminalci, moraju da ostave neki digitalni trag, koji će kasnije koristiti da budu identifikovanii i privedeni pravdi.“ rekao je Stiven Vilson (Steven Wilson) prvi čovek europolovog Evropskog centra za sajber kriminal.

Čelnici Europola nisu želeli otkriju identitet uhapšenog u zvaničnom saopštenju za medije.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti