Uručena pomoć za 100 najboljih srednjoškolaca iz izbegličkih porodica

Danas su u novosadskoj Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ uručeni ugovori o bespovratnoj finansijskoj pomoći najuspešnijim učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljeničkih porodica na teritoriji AP Vojvodine.

Ovu pomoć dobilo je 100 odličnih đaka u iznosu od 40.000 dinara.

Tom prilikom potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je učenicima odličan uspeh i zasluženu nagradu.

Milićević je izjavio da je Pokrajinska vlada prošle godine uvela finansijsku podršku i za studente koji dolaze iz izbegličkih porodica, te da je to samo deo mera koje Pokrajinska vlada preduzima kako bi poboljšala status izbegličkih porodica.

Podsećajući da je na predlog Pokrajinske vlade na poslednjoj sednici Skupštine AP Vojvodine doneta odluka o otpisu duga korisnicima pomoći iz programa stambenog zbrinjavanja izbeglih lica za period od 2007. do 20017. godine, Milićević je naglasio da je trajno opredeljenje Pokrajinske vlade da pomaže izbegličku i raseljeničku populaciju.

„Odlukom o otpisu duga obuhvaćeno je 425 izbegličkih porodica koje su koristile pomoć iz programa stambenog zbrinjavanja. Ukupan iznos za koji će njihovi porodični budžeti biti rasterećeni iznosi 97 miliona dinara. Smatram da je ovo posebno važna mera i na nju smo veoma ponosni. Nastavljamo i ubuduće sa merama kojima pomažemo izbegličku i raseljeničku populaciju i za te namene je u pokrajinskom budžetu za 2020. godinu inicijalno obezbeđeno 60 miliona dinara“, izjavio je Đorđe Milićević.

Program jednokratne bespovratne novčane pomoći najboljim učenicima srednjih škola u AP Vojvodini realizovao je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Direktor Fonda Duško Ćutilo izjavio je da je u periodu od 2016. do 2019. godine, zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila Pokrajinska vlada, ovim vidom pomoći nagrađeno 367 učenika srednjih škola i 200 studenata, za šta je izdvojeno više od 20 miliona dinara. Ćutilo je rekao da je to jedan od najlepših podsticajnih programa Fonda i čestitao učenicima na odličnom uspehu.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i pomoćnik republičkog komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti