Uručena sredstva za kupovinu kuća za 20 izbegličkih porodica

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 12. decembra ugovore kojima je obezbeđena kupovina seoskih kuća sa okućnicom za 20 izbegličkih porodica u Vojvodini.

Bespovratnu pomoć za stambeno zbrinjavanje, u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, obezbedila je Pokrajinska vlada, a korisnicima je dodeljena preko programa Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Maksimalan iznos za kupovinu kuće iznosi milion dinara.

„Pokrajinska vlada je predložila da se izbegličkim porodicama koje su koristile sredstva za stambeno zbrinjavanje pre 2018. godine, kroz neku vrstu kreditnog aranžmana, otpišu ranije stečene obaveze, i da se na taj način stave u jednak položaj sa onima koji danas dobijaju bespovratna sredstva“, rekao je predsednik Mirović i dodao da je taj predlog upućen Skupštini Vojvodine na usvajanje.

Mirović je još naglasio da Pokrajina godinama podržava izbegličku populaciju putem različitih programa, kao što je nabavka građevinskog materijala, poljoprivrednih mašina i stipendiranje, te da će rast planiranih sredstava za programe Fonda i u 2020. godini biti uočljiv.

Direktor Fonda Duško Ćutilo kazao je da su od 2007. do danas ovim vidom pomoći zbrinute 484 porodice. Od pre dve godine zahvaljujući Pokrajinskoj vladi pomoć za kupovinu kuća je bespovratna.

Ćutilo je istakao i izuzetnu saradnju Fonda sa Кomesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji je obezbedio sredstva za nabavku građevinskog materijala porodicama koje su prethodnih godina dobile sredstva od Fonda.

Dodeli ugovora prisustvovali su i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i predstavnici Кomesarijata za izbeglice i migracije.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti