Mnogi ljudi prave grešku kada čuvaju šargarepu u pogrešnom delu frižidera, a zapravo postoji način da produžite njen rok trajanja čak i do tri nedelje.
Izbegavajte fioku za povrće
Iako se šargarepa obično skladišti u frižideru, mnogi ne znaju da je ne bi trebalo čuvati u fioci za povrće.
Naime, fioka je često deo gde se smeštaju proizvodi koji luče etilen – plin koji utiče na sazrevanje i kvarljivost hrane.
Ovaj gas može ubrzati kvarenje šargarepe, koja će uvenuti ili ubuđati.
Zašto je etilen problem?
Etilen je prirodni gas koji proizvode mnogi plodovi, uključujući paradajz, luk, pečurke i praziluk.
Ovaj gas je odgovoran za sazrevanje i postizanje bogatijeg ukusa kod voća, ali ako se previše takvih namirnica stavi zajedno, gas se nakuplja i ubrzava proces kvarenja.
Šargarepa je naročito osetljiva na etilen, pa je bitno da je držite podalje od ovih namirnica.
Najbolje mesto za čuvanje šargarepe
Preporučljivo je da ovo povrće čuvate u srednjem delu frižidera, koristeći metodu skladištenja u vodi.
Ovaj trik omogućava da šargarepa ostane hrskava i sveža duže vreme, jer voda pomaže da zadrži vlagu i sprečava gubitak svežine.
Kako pravilno čuvati šargarepu?
1. Izvadite šargarepu iz originalne plastične ambalaže i dobro je operite pod mlazom hladne vode.
2. Ako šargarepa ima zeleni vrh, obavezno ga sklonite. Stabljike mogu crpiti vlagu i hranljive materije iz same šargarepe, što može ubrzati njeno kvarenje i stvoriti gorak ukus.
3. Oljuštite šargarepu i isecite je na odgovarajuće komade kako bi stala u staklenu teglu ili hermetički zatvorenu posudu. Zatim, napunite teglu vodom, zatvorite je i stavite na srednji policu u frižideru.
4. Ovaj metod može produžiti svežinu šargarepe do tri nedelje. Čak i šargarepa koja je počela da se suši, može da bude “oživljena” pomoću ovog trikа.