Vratite se u doba princeza i prinčeva: Posetite čarobne dvorce u okolini Novog Sada (FOTO)

Foto:Wikimedia.Commons/Bojan Kojičić
Iako je doba aristokratije prošlo, okolina Novog Sada s ponosom čuva oko šezdeset dvoraca i letnjikovaca, očaravajuće građevine koje nas vraćaju u vreme plemićkih porodica, intrigantnih ljubavi, balova i burnih istorijskih previranja.

Kako bolje završiti godišnji odmor nego posetom nekim od najlepših dvoraca Vojvodine? Mi ćemo vam danas otkriti samo maleni deo njih.

Fantast

Nedaleko od Bečeja, blista monumentalni dvorac Fantast, simbol raskoši iz početka XX veka.

Ovaj dvorac, koji pripadao Dunđerskim, jednoj od najimućnijih porodica Habsburške monarhije, svedoči o bogatstvu i eleganciji tog doba.

Kroz legende se prenosi priča da je osnivač, Bogdan Dunđerski, izgradio ovaj dvorac iz inata da dokaže svojim osporavačima da nije bankrotirao.

Dvorac Fantast je raj za oči i dušu, sa svojom kapelom, umetničkim delima i čuvenim mozaičkim ikonama. Danas je obnovljen i transformisan u luksuzni hotel, okružen veličanstvenim parkom i konjičkim ergelama.

Foto: Wikimedia Commons

Stratimirović – Dunđerski

U Kulpinu, blistaju dva dvorca koja čine složen kompleks, noseći ime porodica koje su kroz istoriju obogatile ovaj deo Vojvodine.

Veliki i mali dvorac, podignuti u različitim periodima, svedoče o skladu prošlosti i sadašnjosti. Lazara Dunđerskog sesrećemo svuda u ovom mestu, jer je doprineo razvoju Kulpina i njihovoj kulturi. Danas, u ovim dvorcima se nalazi Poljoprivredni muzej, čuvajući blago tradicije i nasleđa.

Foto:WikimediaCommons

Sokolac

U Novom Bečeju stoji Dvorac Sokolac, izgrađen krajem XIX veka od strane Lazara Dunđerskog. Iako je bio domaćin prestižnim gostima kao što su kraljica Marija Karađorđević i kralj Aleksandar Karađorđević, Sokolac danas izaziva tugu zbog svog propadanja.

Njegova arhitektura spaja gotiku, romantiku i renesansu, donoseći nam doživljaj vremeplova. Ovaj dvorac je svedok prošlih vekova i tragova vremena koji su ga obeležili.

Foto:Wikimedia.Commons/Mickey Mystique

Kaštel Ečka

Crveni sjaj Kaštel Ečke dominira pejzažom malog sela Ečka, blizu Zrenjanina.

Njegova priča počinje davne 1787. godine, kada je vlastelin Lukač Lazar izgradio ovaj rajski kutak. Kaštel je bio domaćin slavnim ličnostima, a svaka soba nosi tragove istorije. Danas je pretvoren u hotel, omogućavajući posetiocima da se urone u eleganciju prošlosti i mir ove okoline.

Foto:Wikimedia.Commons/Mickey Mystique

Dok se hodate kroz ove dvorce, zvuk koraka donosi priče prošlih vekova. Svaka građevina je spomenik kulture i deo nasleđa koje se ponosno čuva.

Poseta ovim mestima nije samo obilazak, već putovanje kroz vreme i lepe priče koje ovi dvorci nose. I dok se njihovi zidovi ogledaju u vašim očima, osećaj plemićkog života i raskoši postaje stvarnost, a ne samo bajka iz prošlosti.

Gradske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti