Foto: Thrive Global

Istraživanje Harvarda je započeto 1938. godine, a prati 268 studenata muškog pola u rasponu skoro svih godina. Testiranja se objavljuju svake dve godine i ovo je jedna od najdužih i najdetaljnijih studija ljudskog razvoja u istoriji. 

Razlika u plati maminih maza i drugih studenata je u proseku nekih 87 hiljada dolara po godini. Studija je dokazala da su muškarci koji su imali prisan odnos sa svojom majkom uspešniji u karijeri kako godine prolaze. Uz to, ako su imali loš odnos s majkom u detinjstvu povećan je rizik demencije.

U knjizi “Trijumf iskustva, Muškarci Harvardove Velike studije” koju je napisao Džordž Vailant, dugogodišnji direktor studije, objašnjeni su zaključci i odnosi koje su naučnici dokazali.

Dr Džordć Vailant, koji je vodio studiju 42 godine, smatra da je ključ uspeha- ljubav. “75 godina i dvadeset miliona dolara utrošeno na studiju donelo je jedan zaključak. Sreća je ljubav. Tačka”, izjavio je Vailant.

Zanimljiv zaključak jednog dela studije odnosi se na preterano konzumiranje alkohola. Muškarci koji unose veće količine alkohola su najnesrećniji, kod njih je viši stepen smrtnosti, razvoda, depresije i nervoze. Liberalni muškarci konzumiraju više seksa i najvažnije od svega, visok IQ nije povezan s visokom platom.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments