Foto: KCUR

Istraživači sa Univerziteta Mičigen otkrili su da je porođaj za telo teži od trčanja maratona i da mame mogu podneti povrede kao vrhuski atletičari.

“Porođaj je, bez sumnje, jedan od najdramatičnijih događaja za ljudsko telo”, objavili su naučnici u svom istraživanju. Kako bi to dokazali koristili su magnetsku rezonancu i usporedili sportske i povrede s porođaja.

Otkrili su da je četvrtina žena imala frakture kao trkači na duge staze i sportisti ekstremnih sportova! Skoro polovina je imala povrede mišića karlice, a dve trećine žena pretrpele su jaka naprezanja mišića.

Naučnici upozoravaju da je 15 posto svih žena doživelo neku vrstu povrede tokom porođaja. “Žene koje imaju povrede karlice često se osećaju kao da nešto nije u redu, ali ne razumeju zašto ne mogu da dobiju odgovore od lekara. Žene imaju probleme sa bešikom, a u nekim slučajevima i spuštanje urogenitalnih organa ako mišići karlice ne funkcionišu dovoljno dobro”, objasnila je naučnica Dženis Miler za Parents.

Nada se da će ovo istraživanje pomoći lekarima da ne deluju samo na jedan način kada se radi o oporavku od porođaja jer mnogim ženam je potrebno više od preporučenih šest nedelja za oporavak. Ako ste tek dobili bebu, a u bolovima ste ili osećate kako nešto nije u redu, razgovarajte sa svojim lekarom.

Autor: nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments