Zašto se voda zadržava u telu?

Prekomerno zadržavanje tečnosti u telu jedna je od čestih tegoba, posebno leti, ali tada su nam na raspolaganju prirodni načini koji potpomažu da se ona izbaci. 

Ljudsko telo se sastoji od otprilike 40 triliona ćelija. Da bi mogle normalno funkcionisati, u svakoj od njih mora se održavati skladan međuodnos tečnosti koja se nalazi unutar ćelije i tečnosti koja je okružuje. Tako se, naime, reguliše ravnoteža vode u celom organizmu. Ali, ta ravnoteža je vrlo nestabilna pa često ponegde u telu nastane „zastoj“.

Mnogima se događa da im odeća i obuća tokom dana postanu tesni usled prekomernog nakupljanja vode. Otečenost (edem) se može pojaviti u bilo kojem delu tela, a obično zahvati noge, ruke, stomak, grudi ili lice, a prate je umor, tromost i osećaj težine.

Takozvano zadržavanje vode češće je leti jer toplina potiče širenje krvnih žila, zbog čega se može poremetiti izmena međućelijkse tečnosti pa nastane otečenost. Uobičajeni načini da sami sebi pomognete su: ležanje podignutih nogu, mlake kupke s dodatkom soli koja umanjuje otečenost, limfna drenaža, biljni čajevi s diuretičkim učinkom…

Pritom valja uzeti u obzir da nije dovoljno samo podsticati telo da se reši viška tečnosti, nego treba ustanoviti zašto se ona nakuplja. Mišljenje je da je ovo stanje povezano s hormonima, budući da je češće kod žena, posebno tokom hormonskih promena za vreme menstruacije, trudnoće, menopauze.

S druge strane, poremećaj ravnoteže tečnosti u telu jednostavno može biti posledica nedovoljnog unosa vode i elektrolita poput magnezijuma i kalijuma. Magnezijum je izuzetno važan u regulaciji tečnosti, zato što je to ključan mineral za rad srca i kontrakcije mišića.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti