Ako ste je i jednom naježili u životu, znate da to nije nešto na šta možete uticati. Ipak, simptomi se brzo povuku, baš kao što se i brzo pojave, kao da se ništa nije ni dogodilo. 

Stručnjaci smatraju da je ovaj fenomen rezultat evolucije. Ježenje kože može uzrokovati fizički “okidač” ili psihički. Ako vam je hladno, ili vas na određenim delovima telo neko nežno dodirne, nije neuobičajeno da se- naježite. Psihički, odnosno, emotivni “okidač” može biti, omiljena pjesma ili srećan završetak nekog filma ili knjige, nastup vašeg deteta, njegovi prvi koraci i slično, pojašnjava njujorška dermatološkinja, Hedli King.

“Naučnici veruju da nam je to ostalo od evolucijskog doba kada smo imali deblje dlake po svom telu. Kada bismo osetili hladnoću, “naježili” bismo se kako bi se napravila izolacija od hladnoće,” nastavlja King.

Emotivna reakcija uzrokuje slabiju reakciju tela. Pokreće je dopamin, objašnjava King. Pri emotivnoj reakciji otpuštaju se hemikalije i telo na njih reaguje, dodaje, nekada jače nekada slabije.

Postoje naučni dokazi da iste situacije neće isto delovati na ljude, zato se i reakcija tela razlikuje od osobe do osobe. Neki će se “naježiti”, neki ne.

Istraživanje sprovedeno 2007. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Motivation and Emotion, pokazalo je da češće imati ovakve reakcije osobe koje su otvorenije prema novim iskustvima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments