Savršeni balans testa i sosa, kao i čaroban izgled “na sprat” – pravi je opis za lazanje.
Ipak, za sve one koji maštaju o njima, ali ih dijeta uporno podseća da je to kalorijska “bomba”, kao i za sve one koji bi želeli nešto drugačije, ovo je pravi recept.
Ove zdrave lazanje sa tikvicama će vas sigurno oduševiti, zato predstavljamo način kako ih pripremiti.
Sastojci:
- 400 g paradajz-pelata iseckanog na kockice
- 2 kašike soja-sosa
- 3 tikvice srednje veličine
- 400 g mlevenog mesa
- 8 pečuraka (narezanih)
- 1 veliki luk
- 2 čena belog luka
- 4 šake spanaća
- 4 kašike grčkog jogurta
- 60 g mocarele
- malo ulja
Priprema:
Tikvice isecite na kriške, debljine oko pola centimetra.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa u rernu stavite papir za pečenje. Stavite kriške tikvica u posudu za pečenje i pecite na 200 stepeni po četiri minuta sa obe strane, pa izvadite da se ohlade.
U većoj posudi zagrejte malo ulja, pa dodajte sitno seckani crni luk, narezane pečurke i seckani beli luk. Krčkajte nekoliko minuta, pa dodajte mleveno meso i malo vode. Sve dinstajte pet minuta.
Odvojte dve velike kašike pelata u malu posudu, a ostatak dodajte u šerpu i pomešajte sa mesom i ostalim sastojcima. Pokrijte i ostavite da se krčka još pet minuta.
Spanać sitno iseckajte i stavite u činiju, pa prelijte grčkim jogurtom i promešajte.
U posudu za lazanje stavite dve kašike pelata (koju ste ranije odvojili) i poređajte red pečenih tikvica, red sosa sa mlevenim mesom i red jogurta sa spanaćem. Na to stavite red tikvica, red mesa i red jogurta sa spanaćem.
Na vrh stavite isečenu mocarelu i stavite u rernu na 200 stepeni oko 20 minuta, ili dok sir ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!
telegraf