Zima je pravo vreme za cimet

Foto: Healthline

Cimet je jedan od najstarijih začina na svetu, a došao nam je s istoka. Još u doba drevnog Egipta nazivali su ga najčudotvornijim prirodnim lekom. 

Već je poznato da je cimet prepun antioksidansa koji naše telo štiti od brojnih bolesti. Samim time, cimet deluje protivupalno, pomaže u borbi protiv infekcija i popravlja oštećeno tkivo. Dakle, osim u kuvano vino, slobodno ga dodajte i u čaj.

Cimet je tu da uspostavi ravnotežu šećera u krvi. On deluje na metabolizam koji tada poboljšava osetljivost na hormon insulin. Jedan sastojak cimeta zapravo oponaša delovanje insulina. S obzirom na to da insulin upravlja transportom šećera iz krvi u ćeliju, glukoza se brže apsorbira u njih.  Osim toga, dokazano je da snižava nivo holesterola i triglicerida ti štiti zdravlje srca.

Svi znamo koliko naporne mogu biti bakterijske i gljivične infekcije. U borbi protiv njih može pomoći i cimet, zbog cinamaldehida- svog glavnog aktivnog sastojka. Reč je o prilično moćnom sastojku koji uspešno leči infekcije, čak i one teže poput gljivičnih infekcija disajnih puteva.

Cimet deluje i protiv mikroba. Ubija mikoorganizme i sprečava njihov razvoj. Zube uspešno brani od karijesa i smanjuje loš zadah. Žvake s cimetom možda nisu ukusne, ali su višestruko korisne.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti