Američka Akademija za pedijatriju navodi da određene hranljive materije posebno povoljno utiču na razvoj mozga kod dece, a da njihov nedostatak može imati posledice. Ove hranjive materije uključuju gvožđe, cink, bakar i vitamin D.
Neadekvatna ishrana tokom prve dve godine povezana je s nižim koeficijentom inteligencije, problemima u ponašanju i manjim uspehom u školi.
Ove hranjive namirnice su posebno važne za rani razvoj mozga:
Proteini: meso, perad, riba, jaja, jogurt, pasulj, žitarice;
Cink: govedina, svinjetina, mleko, tofu sir, kikiriki buter;
Bakar: cele žitarice, pečurke, krompir;
Gvožđe: govedina, piletina, riba, obogaćene žitarice, spanać;
Selen: tuna, piletina, obogaćena testenina, jaja, smeđi pirinač;
Kolin: govedina, perad, jaja, losos;
Folna kiselina: Spanać, sok od narandže, avokado;
Jod: Bakalar, kuhinjska so, mleko, jaje, konzervisana tunjevina;
Vitamin D: Losos, mleko;
Vitamin K: Kelj, brokoli, borovnice;
Vitamin B6: Žitarice, banane;
Vitamin B12: Govedina, jogurt, sir
Polinezasićene masne kiseline dugog lanca: riba, ulje repe, lanene semenke, suncokretovo ulje.
nsuzivo.rs