Претрага
Претрага
Close this search box.

VERNICI DANAS obeležavaju dan Svetih mučenica Minodore, Mitrodore i Nimfodore

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetih mučenica Minodore, Mitrodore i Nimfodore.

Tri rođene sestre iz mesta u Vitiniji Azijskoj. Vaspitane u duhu hrišćanskom povukoše se iz grada u pustinju želeći da um svoj uzvise Bogu, i oslobode svega varljivoga sveta, i da tako prožive vek ovaj u čistoti i devičanstvu kao prave neveste Hristove.

Predadoše se velikom trudu, postu i molitvi, dok ih Bog ne ukrasi darom čudotvorstva.

K njima narod počeše dovoditi bolesnike radi isceljenja, ubrzo postaše znamenite. Knez Fronton ču za njihova dela, i dovede ih na sud. Videvši ih knez se začudi krasoti njihovih lica. Knez im najpre laskaše da će ih poslati caru, koji će ih udati. Ubrzo se uverio da sve njegove laske nemaju uticaj na sestre. Naredio je da se prvo muči u Mindoru a sestre baci u tamnicu.

Posle mučenja knez vikne Minodori : “Prinesi žrtvu bogovima!”. Mučenica mu odgovori: “Zar ne vidiš da ništa drugo i ne činim, nego svu sebe prinosim na žrtvu Bogu?”. Kada izdahnu u mukama, knez izvede i ostale dve i postavi ih pokraj tela Minodorina, pokazujući im telo savetovaše ih da se odreknu Hrista. One ostaše nepokolebljive, to i njih ljutim mukama umori. U trenu udari grom iz vedra neba i ubi bezdušnoga Frontona i sluge njegove. Hrišćani sahraniše tela svetih Božijih mučenica.

Jagnjetu i Pastiru Hristu biste privedene mučeništvom, ovčice razumne, dobru trku svršivši i veru sačuvavši: Zato danas radosnim dušama proslavljamo, veličanstvene, svetu uspomenu vašu, Gospoda Hrista veličajući.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti