Foto: PepperScale

Pokazalo se da dodavanje određenog voća i povrća u vašu ishranu zapravo može vašoj koži dati sjaj koji podseća na preplanulost na plaži.

Slatki krompir

Reč je o jednom od najsvestranijih povrća – od krompirića do pita, slatki krompir se može koristiti za gotovo sve u kuhinji. Osim toga, ima najviše nivoa karotenoida u poređenju sa svim drugim povrćem – nutrijenta odgovornog za taj prirodni učinak tamnjenja. Uz to, bogat je vitaminom B6 i kalijumom koji su važni za jačanje zdravlja srca.

Šargarepa

Oduvek je poznata po tome što menja boju kože. Nivo karotenoida daće vam onaj savršeni, osunčani sjaj koji svi traže. Takođe imaju mnogo vitamina A, koji može poboljšati vid i zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca.

Kelj

Kelj jedan od najhranjivijih zelenih sastojaka i da ima neverovatne dobrobiti za celo telo – a jedna od njegovih manje poznatih dobrobiti za telo je visok nivo karotenoida koji poboljšavaju tonus kože.

Dinja

Ovo omiljeno voće koje pomaže u rashlađivanju tela tokom vrućih letnjih dana sastoji od oko 90% vode, a narandžastu boju dobija zbog karotenoida u mesu. Dakle, kako biste izbegli dehidraciju i crvenilo kože od sunca, zgrabite krišku dinje.

Foto: AZ Martinique

Brokoli

Jeste li znali da jedna šolja brokolija ima više nego dvostruko više vitamina C od jednog celog limuna? Vitamin C važan je za zaštitu od imunoloških nedostataka, kao i za podsticanje proizvodnje kolagena koji pomaže telu da brzo zaceli rane. Dakle, kombinacija karotenoida i vitamina C u brokoliju može poboljšati boju i funkciju vaše kože, čineći ovo povrće još jednim načinom da izgledate preplanulo.

Bundeva

Pitate se što jesensko voće radi ovde? Uz karotenoide, bundeva je bogata i vlaknima koji pospešuju vašu probavu. Zato kad na jesen počnete gubiti boju – jedite bundevu!

Spanać

Spanać je posebno bogat karotenoidima koji stvaraju preplanuli ten, dok u svojim listovima ima i hrpe vitamina K. Vitamin K reguliše zgrušavanje krvi u venama i arterijama te podstiče zdravlje kostiju. Nikako ga nemojte preskočiti u svojim obrocima!

Mango

Ovo tropsko voće može se naći na raznim jelovnicima širom sveta i to s dobrim razlogom. Ne samo da je pun karotenoida koji podstiču tamnjenje, mango ima antioksidanse za koje je dokazano da sprečavaju rak debelog creva, dojke, prostate i leukemiju.

Foto: SciTechDaily

Crvena paprika

Crvena paprika svoju živu boju dobija od karotenoida. Uz to bogata je vitamina C i A — što crvenu papriku čini odličnom kombinacijom za negu kože. Osim za zdravlje kože, ovi vitamini čine neverovatne stvari za vaš vid.

Paradajz

Kao i kod crvene paprike, crvena boja označava prisutnost karotenoida, a jedan od najvažnijih karotenoida zove se likopen. On je zaslužan za prevenciju niza bolesti poput bolesti srca, raka, katarakte i astme.

Breskve

Breskve kombinuju karotenoide s visokim nivoom kalijuma, minerala neophodnog za pravilno funkcionisanje tela. Kalijum pomaže u održavanju zdravog nivoa krvnog pritiska, kao i održavanju pravilne funkcije mozga.

sensa.story.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments