SEOSKE ŠKOLE ČUVAJU SELA: Isturena odeljenja OŠ “Svetozar Miletić” iz Titela neće biti ugašena

Foto: Lj. Preradović

Na radost đaka i njihovih roditelja, učionice isturenih odeljenja titelske osmoletke „Svetozar Miletić“, nisu prazne. Učenici od prvog do osmog razreda ove obrazovne ustanove u obližnjim Gardinovcima i Loku neće morati da putuju, a osnovno obrazovanje sticaće, gde i do sada, u svojim mestima.

To je postignuto zahvaljujući nesebičnoj posvećenosti rukovodstva opštine Titel i škole, a dobijena je puna podrška Školske uprave Novi Sad i Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje, tako da nema spajanja i gašenja odeljenja.

Zadovoljstvo što su otklonjeni svi strahovi dece i roditelja, ne krije ni mr Petar Kojić, direktor titelske osmoletke, koja ove školske godine, sa isturenim odeljenjima, u 38 razreda, ima 600 ukupno đaka.

– To će pre svega mnogo značiti za našu decu, jer neće morati iz Gardiovaca i Loka da putuju u Titel – ne krije zadovoljstvo direktor Kojić, dodajući da u isturenim odeljenjima prvog razreda imaju više od 20 đaka, što daje nadu da će ova odeljenja opstati.- Podrška lokalne samouprave je velika, i ovaj potez sa isturenim odeljenjima je vrlo važan za zaustavljanje odumiranja sela, kakva su gardinovci i Lok. Naša škola sa isturenim odeljenjima je divno mesto za naše đake, i činimo sve da odavde ponesu najlepše uspomene.

Foto: Lj. Preradović

Da lokalna samouprava mnogo polaže na obrazovanje mladih naraštaja, po rečima direktora Kojića, svedoči i činjenica da je za renoviranje i sanaciju matične osmoletke u Titelu izdvojeno 50.000 evra, kako bi se poboljšali uslovi za đake, ali i nastavni kadar.

Ne čekajući da im pomoć stiže od drugih, i samo đaci su se organizovali, pa već nekoliko godina postoji Učenička zadruga „Zvrk“, koja okuplja sve đake, ali i njihove roditelje. Vredni „zadrugari“ uspeli su da, uz pomoć opštine Titel, nabave mašinu za štampanje na majicama, i što je najvažnije, posla ima. U Gardinovcima imaju malinjak u kojem svi marljivo rade i beru plodove, a u pomoć im priskaču i roditelji, pa tako sve izgleda kao pravo porodično gazdinstvo.

– Đaci vole da budu angažovani u ovoj našj zadruzi, jer znaju da rade nešto korisno i uče se životnim veštinama – ističe naš sagovornik. – Preko te zadruge roditelji mogu da kupuju knjige na rate, što im je, svakako veliko olakšanje. U školi postoji i teretana, i sva deca je mogu besplatno koristiti dok su naši đaci.

Podjednaki uslovi za sve

DIREKTOR Kojić ističe da se trude se da svi njihovi đaci, kako oni koji nastavu imaju u matičnoj školi u Titelu, tako i oni u isturenim odeljenjima imaju podjednake uslove.

– Ako učenici u Titelu imaju jednu loptu, imaće je i njihovi vršnjaci u isturenim odeljenjima Gardinovcima i Loku – navodi primer direktor škole. – Sva naša deca se međusobno dobro poznaju, zajednički organizuju i učestvuju na priredbama, turnirima i drugim dešavanjima u školi.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti