Претрага
Претрага
Close this search box.

Bačka obeležila još jednu sedmicu velikih projekata

Foto: vojvodinauzivo.rs

U proteklih sedam dana, više opština u Bačkoj je započelo, nastavilo ili završilo različite projekte i inicijative u cilju unapređenja života građana u ovom delu Srbije.

Rekonstrukcija puta Temerin-Nadalj, čija je vrednost investicije 542 miliona dinara, završena je uspešno. Projekat, koji obuhvata oko 28 kilometara puta od Bečeja do Temerina, realizovan je sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture putem JP “Putevi Srbije”.


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavljuje završetak brze pruge Novi Sad-Subotica do kraja sledeće godine. Posetom rekonstruisanoj Železničkoj stanici u Subotici, najavio je značajan infrastrukturni iskorak koji će doprineti razvoju Subotice.


Napredak u izgradnji podvožnjaka u Bačkoj Topoli, vredan 240 miliona dinara, obećava poboljšanje bezbednosti železničkog i drumskog saobraćaja. Radovi su već 75% završeni na ukrštanju brze pruge Novi Sad-Subotica i Senćanskog puta.

Ugovor o zameni javne rasvete u Kuli, čija je investicija fokusirana na energetsku efikasnost, potpisan je između opštine Kula i privatnog partnera. Model finansiranja projekata energetske efikasnosti očekuje se da će rezultirati uštedama i poboljšanjem kvaliteta javne rasvete.

Ulaganja u obrazovanje i smeštaj mladih u Subotici predstavljaju dodatni korak u pružanju boljih uslova za studente. Moderni kompleks studentskog odmarališta na Paliću i rekonstruisani studentski domovi svedoče o gradskoj podršci obrazovanju i mladima. U njegovu izgradnju i opremanje investirano je oko 765 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković postavlja kamen temeljac za spomenik palim borcima u Bačkoj Topoli. Ova inicijativa ima za cilj očuvanje istorijskog sećanja, a ministar naglašava važnost sećanja na žrtve. “Zadovoljstvo mi je i čast što sam na poziv Predsednika Skupštine opštine, Saše Srdića, danas položio kamen temeljac za podizanje spomenika palim borcima. Činjenica da su 44 borca sa teritorije opštine Bačka Topola dala svoje živote u odbrani otadžbine, govori o tome koliko je ovaj događaj danas važan za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja”, istakao je Ministar Selaković.

Dodatnih 4.8 miliona dinara odobreno je Gradu Somboru za podršku interno raseljenima. Ova sredstva namenjena su ekonomskom osnaživanju izbeglica, nabavci hrane za najugroženije porodice i podršci interno raseljenima za pokretanje i razvoj dohodovnih aktivnosti.
Gradsko veće Grada Sombora odobrilo je dodatnih milion dinara za kreditnu podršku poljoprivrednicima. Odluka obuhvata sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite i podržava mere ruralnog razvoja. Finansijska sredstva će biti raspoređena nakon javnog poziva bankama. Takođe, “Somborelektro” je dobio odobrenje da prikupi dokumentaciju za izgradnju javnog osvetljenja solarnim panelima u Somboru. Ova investicija obuhvata postavljanje dvanaest stubova javne rasvete u određenim delovima grada, s ciljem unapređenja energetske efikasnosti.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković posetio je završene radove na somborskoj Industrijskoj zoni. Projekat obuhvata izgradnju infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže, saobraćajnica i pešačko-biciklističkih staza. Očekuje se da će ova unapređenja privući nove investitore, obezbedujući nova radna mesta. Pokrajinska vlada je izdvojila pola milijarde dinara za opremanje industrijskih zona u Vojvodini.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Komunalac” započeli su čišćenje glavne seoske deponije u Ravnom Selu, na nalog komunalne inspekcije Opštinske uprave Vrbas. Radovi uključuju tešku mehanizaciju i suočavaju se s raznovrsnim smećem, uključujući biljni otpad, komunalni otpad i građevinski materijal. Apeluje se na građane da odlažu otpad na predviđena mesta kako bi se očuvala životna sredina.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti