Претрага
Претрага
Close this search box.

90.1 milion evra za novu eru održivog upravljanja otpadom

Foto: Pixabay

Projekat uvođenja regionalnog sistema upravljanja otpadom pokrenut je kako bi se smanjio štetan uticaj na životnu sredinu lokalnih samouprava u Vojvodini. Mesta gde će se regionalno odlagati otpad koji će se putem reciklaže i pravilnim upravljanjem ponovo koristiti su Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Prva faza implementacije upravljanja otpadom obuhvata prikupljanje otpada na 100% teritorije ovih gradova i opština, nabavku vozila za otpad, razdvajanje otpada po principu “dve kante” i recikliranje, izgradnju Centara za odvajanje reciklabilnog otpada, izgradnju transfer stanice za transport otpada, unapređenje sanitarne deponije, sekundarno razdvajanje reciklabilnih materijala, kompostiranje zelenog otpada, zatvaranje starih deponija…

Cilj ove akcije koju podržavaju lokalne samouprave i država Srbija je uspostavljanje osnovne infrastrukture za efikasno upravljanje otpadom, sa naglaskom na recikliranje i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, a njena ukupna vrednost iznosi 90,1 milion evra.

Prvi značajan doprinos ovom procesu je izgradnja reciklažnog dvorišta u Novom Sadu koja se sastoji od infrastrukture na površini od 6.933,8 m². Ovo reciklažno dvorište će biti napravljeno po najvišim ekološkim standardima predstavljajući kompleks sa tri glavne funkcionalne celine.

Ulazna zona pružaće mogućnost prijave i sortiranja otpada, dok će se u hali za selekciju vršiti odvajanje različitih tipova otpada. Reciklažno ostrvo će biti središnje mesto za sortiranje i odvođenje reciklabilnog materijala, a postojaće i prostor za odlaganje specifičnih tokova otpada. Izgradnja je u toku, a za ovu namenu je dodeljeno 1.6 miliona evra.

Dodatno, sledeća je u planu izgradnja i postrojenje za obradu građevinskog otpada, u suglasnosti sa Zakonom o upravljanju otpadom. Ova faza projekta predviđa sredstva u vrednosti od 2.2 miliona evra.

Održivi regionalni sistem upravljanja otpadom predstavlja ključni stub modernog društva. Ove inicijative ne samo da će doprineti boljem i održivijem upravljanju otpadom u ovim opštinama, već omogućava efikasno korišćenje resursa, unapređenje zaštite životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana.

Ova vest je deo projekta “Jedno mesto za sve vesti” koji je sufinasirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti