Претрага
Претрага
Close this search box.

Novosadski programeri zarađuju I PREKO 2.500 EVRA MESEČNO: Kako kažu u ovom poslu je iskustvo ključan faktor, a za računarom provode VIŠE OD 10 SATI DNEVNO

Foto: Ilustracija

Delatnost koja je za vrlo kratko vreme doživela veliku ekspanziju u popularnosti i zainteresovanosti kandidata da se bave njome svakako je IT sektor za koji mnogi pri odluci da se bave njom uglavnom vide materijalne benefite

IT sektor je najbrže rastući sektor na svetu i svakako jedan od najperspektivnijih. Broj firmi u Novom Sadu raste iz meseca u mesec, pa tako već imamo trocifren broj kompanija koje se bave nekom sferom informacionih tehnologija. U našem gradu postoje firme ovog tipa koje imaju tek po nekoliko zaposlenih, ali i velike korporacije koje posluju na internacionalnom nivou i broje preko 1.000 radnika.

Povodom Svetskog dana programera koji se danas obeležava, za NS Uživo govorio je jedan novosadski programer. On je već pet godina u ovom poslu i kako tvrdi ni jednog momenta se nije pokajao što ga je izabrao za svoj životni put.

– Veoma je interesantno, stalno nešto kreativno stvaraš, nije monotono. Zna biti teško, naravno, ali je zbog toga i zanimljivo. Sve se razvija u tom smeru, da će biti sve više posla, tako da je to dodatni vid inspiracije i motivacije. Za računarom se provodi 10ak sati, nekad i više. Sve zavisi od količine posla i predviđenih rokova za njihov završetak.

Foto: Ilustracija

Kako kaže, mnogi žele da postanu IT-evci, ali pored površnog gledanja na ovaj posao za koji je prva asocijacija dobra zarada, ključ za uspeh je da se osobi svidi jedna uža specijalnost unutar posla.

– Mene je studiranje navelo da se uže povežem sa profesijom, jer je pokrivalo veoma širok spektar programiranja i elektronike. Jednostavno, mora bar jedna uža specijaonost da ti se svidi. Do sad sam imao samo dobra iskustva. Od okruženja u kom radim, projekata na kojima sam primenjivao znanje, kao i na kojim sam se usavršavao – kazao je naš sagovornik.

Foto: Ilustracija
Naši programeri skoro pa izjednačeni sa inostranim

Iako mnogi smatraju da je programerima u inostranstvu ipak bolje nego našima, praksa našeg izvora povrđuje da to nije istina.

-Ne bih rekao da se nešto previše razlikuje. Provedeno radno vreme je skoro identično isto, jer uglavnom i radimo sa ljudima iz inostranstva. Jedino se možda razlikuje slobodno vreme.

Prema istraživanju sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji “HelloWorld.rs”, prosečna neto plata programera je 1.225 evra, a u Novom Sadu su najplaćenije pozicije Software Developer i IT manager sa neto zaradom od 3.000 evra.

Kako je iskustvo ključan faktor u raspodeli zarade, juniori početnici mogu dobiti do 1000 evra, regular plate kreću se od 1500 pa naviše a seniorske od 2500 pa naviše.

Sr­bi­ja je od 2016. vi­še ne­go du­pli­ra­la broj pro­gra­me­ra – sa 19.000 na vi­še od 40.000, a oče­ku­je da će­mo usko­ro do­ći do bro­ja od 100.000.

Sanja Kužet

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
20k mesecno
13.09.2022 15:35

Nekad sam bio sirotinja a sada imam platu 20 000 eur, hvala programiranju i Aj Tiju

Gost
Neko
13.09.2022 16:45

Izem ti ja tvoj posao ako radis 10 sati dnevno. Nemas ti ni porodicu ni prijatelja. Kome i za sta zivis?

Gost
Misa
14.09.2022 13:18
Odgovori  Neko

Vecina radi 8h.

Last edited 1 Godina Ranije by Misa

Povezane vesti