Japanski bračni par koji se bavi uzgajanjem bonsai stabala, uputio je emotivan poziv lopovima pošto je otkrio da su im prošlog meseca ukrali sedam vrednih primeraka, među kojima i 400 godina staru čvornovatu smreku.

Seiđi Limura i njegova supruga Fujumi objavili su da su vredna minijaturna stabla ukradena iz njihovog vrta u prefekturi Saitami u Tokiju, te da su im ona “poput dece”.

“Nema reči kojima bih mogao opisati kako se supruga i ja osećamo. Ti bonsai bili su nam dragoceni. To je naše blago koje ne bismo prodali ni za koji novac. Poput dece su nam”, napisao je Limura.

Vrednost ukradenih minijaturnih stabala procenjuje se na više od 13 miliona jena (oko 118.000 dolara).

Šimpaku Juniper, ili mini čvornovata smreka, jedan je od najtraženijih vrsta bonsai stabala među kolekcionarima i entuzijastima. Njena se vrednost procenjuje na više od 10 miliona jena (oko 91.000 dolara).

“Naš Šimpaku živeo je 400 godina, treba mu nega i ne može da preživi bez vode ni nedelju dana”, rekla je za CNN Limura.

“Još dugo će živeti, i nakon što nas više ne bude. Iako mrzim one koji su nam ga ukrali, molim ih da ga redovno zalivaju”, poručila je Fujumi Limura.

Gospodin i gospođa Limura brinu o oko 3.000 bonsaija u svom vrtu od 5.000 kvadratnih metara, prenela je Hina. Tradicionalna umetnost bonsaija do savršenstva je dovedena u Japanu, iako korene vuče iz Kine.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments