Njegova koža je kao karton, a ruke su mu prepune rupa. Mumificirano telo muškarca iz 16. veka otkriveno u Ekvadoru moglo bi da bude ključ za spoznaju o tome na koji se način artritis iz Amerike proširio na Evropu.

“To je izrazito važna mumija za istoriju bolesti”, kaže francuski patolog, antropolog i paleontolog Filip Čarlier.

Cenjeni francuski stručnjak otputovao je u Kito da bi analizirao ostatke svog “pacijenta” u tamošnjem Nacionalnom institutu za kulturnu baštinu.

Na njegovim kostima su tragovi reumatoidnog artritisa, bolne bolesti zglobova.

“Mumija iz Guana može da bude karika koja nam je nedostajala da bismo razumeli na koji način je ta bolest, izvorno američka, postala globalna”, rekao je Čarlier. Reumatoidni artritis postojao je u Americi i pre dolaska Kristofora Kolumba.

Priča o ovoj mumiji je neobična. Telo je otkriveno između zidova samostana u Guanu, u središtu Ekvadora. Muškarac, nije sahranjen horizontalno nego uspravno, bez ikakve zaštite oko sebe osim kamenih zidova.

Sačuvano na “hladnom i suvom mestu”, telo je zapravo u dobrom stanju i tragovi reumatoidnog artritisa su jasno vidljivi. Njegov “grob” je otkriven posle zemljotresa u središtu Ekvadora 1949. godine koji je oštetio samostan.

Po podacima franjevačkog fakulteta u Kitu, reč je o gvardijanu samostana od 1560. do 1565. godine.

“Radi se o netipičnoj mumiji, netipičnom uzroku smrti i netipičnoj sahrani, ne samo zbog položaja u kojem je pronađen, već i zbog izostanka bilo kakvih hrišćanskih elemenata oko njega, poput krunice”, kaže Čarlier.

Istraživanja još nisu potvrdila precizan datum smrti, ali jesu najverojatniji uzrok – fistulu na bradi koja je prerasla prvo u apsces, a potom i u sepsu.

Naučnicima je od pre poznato da je reumatoidni artritis bio raširen među američkom populacijom u vreme španskih osvajanja. Pošto ga u Evropi nije bilo, veruje se da je na kontinent stigla s povratkom španskih konkvistadora.

Čarlier je dobio dva dana da prouči mumiju i uzeo je uzorke za dalja istraživanja.

“Uradićemo kompletnu genetsku analizu da bismo otkrili njegovo poreklo i druge bolesti od kojih je možda bolovao, a mogle su da rezultiraju razvojem reumatoidnog artritisa. Možda će to odgovarati trenutku kad su se srela dva sveta, stari i novi, i razmenile bakterije”, rekao je Čarlier.

 

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments