Nove droge su sve opasnije, a starosna granica kada se prvi put probaju je sve niža. Prema izveštaju Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti od droga, procenjuje se da oko osam odsto mladih od 15 do 24 godine koristi nove droge.

Crna mamba, spajs, mjau mjau  – nove droge, u novim pakovanjima i sa novom jačinom sve češće se mogu naći na ulicama.

Doktor Aleksandar Vujošević iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj kaže za RTS da je svaka droga velika opasnost bez obzira na to koliko ih delili na nove ili stare.

Ukazao je da posledice po život mogu biti fatalne i prilikom samo jednog uzimanja, a da je posebno opasno kada se konzumiraju u kontinuitetu kada se razvija puna zavisnost.

Da bi se opasnim supstancama stalo na put, pre godinu dana osnovana je i komisija za borbu protiv droga u školama – od prevencije, do lečenja i blagovremenog odgovora roditelja, društva i države.

Doktor Vujošević je rekao da je za tih godinu dana urađeno mnogo i naveo da je na tribinama u školama učestvovalo više od 40.000 dece, 7.500 profesora i oko 3.500 roditelja.

“Govorili smo o faktorima rizika koji nosi uzimanje psihoaktivnih supstanci, trudili smo se da deca ojačaju svoje ličnosti i nauče da kažu ‘ne’ negativnom uticaju društva”, rekao je doktor Vujošević.

Prema njegovim rečima, formirani su timovi, pedijatri koji rade sa školskom decom i usvojena metodologija rada za prevenciju.

Na ovome se neće stati, planiramo edukaciju kroz sport, da deca nauče ne samo šta je droga nego i da osnaže svoju ličnost, rekao je doktor Vujošević.

Ukazao je na istraživanje koje je pokazalo da 50 odsto mladih nije razgovaralo s roditeljima o problemu droge.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj leče se svi oblaci zavisnosti.

“Naši kapaciteti su 65 kreveta i oni su uglavnom više 90 odsto popunjeni. Postoji veliki broj ambulantnih pacijenata, a u okviru dežurstva postoji služba gde zbrinjavamo lakše toksikacije ili apstinencijalne krize”, rekao je doktor Vujošević.

Izvor: RTS

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments