Претрага
Претрага
Close this search box.

BEGEČKA ŠARGAREPA ZLATNI BREND SELA Povrtari nisu čuvali tajnu, pa osim što je gaji gotovo celo selo, izvozi se ŠIROM EVROPE (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva
Šargarepa, povrće koje se u domaćinstvu koristi svakodnevno, potiče sa tla centralne Azije, a ona za koju se smatra da je najbolja – proizvodi se upravo kod nas, u mestu nadomak Novog Sada, u Begeču.

Da je šargarepa postala brend Begača istakao je za NS Uživo Goran Zec, poljoprivrednik i direktor Zadruge “Begečki povrtari” koji je lično proizvodi i za koju tvrdi da je najbolja na ovim prostorima, pa i šire.

– Ova povrtarska kultura se odlikuje svojim osobenostima i karakteristikama. To je hibrid, nije domaća sorta, ali je usled klimatskih i mikroklimatskih uslova veoma karakteristična podneblju u kojem se uzgaja – započeo je razgovor za naš portal ovaj proizvođač šargarepe.

Na pitanje koje karakteristike Begečku šargarepu izdvajaju od ostalih sorti, Zec tvrdi da su razlike brojne.

-Izdvaja je mnogo toga, što su nam i potvrdile kolege iz Holandije, koji su nam bili u poseti. Ustanovili su na osnovu izgleda, boje, mirisa i ukusa da podseća na domaću šargarepu. Ipak, ima viši nivo šećera. Domaća šargarepa ide do preko 5 posto, a kod nas čak i do 12 posto beto karotina – priča sagovornik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Istakao je i koji su to specijaliteti koji mogu da se prave od šargarepe.

– Promenila se kultura ishrane. Prošlo je vreme kada se šargarepa koristila samo za supu. Sada se može reći da nema kuvanog jela u koje se ne dodaje šargarepa, pored toga i salate i napici, kao što su sokovi.

Begečka šargarepa može da se kupi u svim poljoprivrednim gazdinstvima u Begeču, kojih ovo mesto broji tačno 16.

– Može se nabaviti u svim gazdinstvima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjim šargarepe. Od prošle godine imamo 16 gazdinstava koji se bave proizvodnjom, a ove godine imamo 13 koja su u postupku, koja su krenula da se bave, odnosno tek će da zasade, jer je to zaštićena šargarepa koja se seje krajem juna i tokom celog jula, a dospeva od oktobra i tokom cele zime se priprema i konzumira – ističe Zec.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izvoz Begečke šargarepe beleži konstantan rast. Poslednjih godina iznosi preko 600 hektara iz gazdinstva kojim on rukovodi.

– Poslednjih 4, 5 godina izvoz je preko 600 hektara na našim gazdinstvima, što je preko 25 000 tona, pa čak taj broj ide i do 30 000 tona prve klase šargarepe koja se plasira na inostrano tržište – precizira poljoprivrednik.

Begečkom šargarepom se snabdevaju Bosna, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bugarska Rumuinija, dok je u celoj Evropi najveći izvoz u Rusiju.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Daki
15.06.2022 16:59

Nigde u tekstu da se spomene čovek koji je za to zaslužan,koji je prvi počeo da se bavi šargarepom, pa se svi ostali prišljamčili. To je
JANKO MEDVEĐ najveći proizvođač u Srbiji.

Povezane vesti

Претрага