Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, prisustvovao je danas u Banjaluci svečanosti povodom obeležavanja proslave Dana Republike Srpske pod sloganom “Za sva vremena”.

Obelležavanje 9. janura počelo je svetom arhijerjskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio patrijarh srpski Irinej a širom Srpske položeni su venaci na spomen ploče poginulih boraca u otadžbinskom ratu. Obeležavanju su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Centralna manifestacija Dana Republike- Svečani defile na banjalučkom Trgu Кarajine u prisustvu više hiljada građana održan je četvrtu godinu za redom, a glavnom ulicom prodefilovalo je 2400 pripadnika policije u ešalonima i civlnog sektora.

Čestitajući Dan Republike, Dodik je građanima Srpske poručio da je najteži period, kada se Republika Srpska borila za svoj status, iza njih , kao i da danas ima mnogo razloga za ponos i za dalje jačanje institucija i ekonomije Srpske te izrazio nadu da će predstojeći period obeležiti mir i saradnja na svim nivoima.

Svečanoj akademiji u dvorani “Borik” osim zvaničnika Srpske prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara – Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

Pre 28 godina, u Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments