Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas, 03. decembra centralnom pomenu u Bečeju kojim je obeležena 78. godišnjica zloglasne Racije, koju su sprovele mađarske okupacione snage između 4. i 29. januara 1942. godine u južnoj Bačkoj.

Parastos u Hramu Svetog velikomučenika Georgija služio je episkop bački Irinej u znak sećanja na više od 4000 nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma.

“Danas smo ovde zbog sećanja, zbog molitve i zbog opomene. Zbog sećanja na nevine žrtve jednog strašnog ljudskog nevremena u kojem je mržnja bila jača od ljubavi, surovost od humanosti i isključivost od saosećanja. Zbog sećanja na ljude, žene, decu i starce čija je krivica bila samo to što su bili Srbi, Jevreji ili Romi. Što su bili druge vere ili su govorili drugačijim jezikom. Ovde smo da se, ma kojoj veri ili naciji pripadali, još jednom zajedno pomolimo za večni mir napaćenih duša nevinih žrtava iz 1942. godine”, kazao je predsednik Mirović.

Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada, zajedno sa sveštenstvom Eparhije bačke, kao i prethodnih godina, biti i u svim drugim mestima u AP Vojvodini u kojima još nisu zarasle, niti će ikada zarasti, još žive i bolne rane Racije iz 1942. godine. Кako je rekao, kulturu sećanja u celini, a posebno pijetet prema nevinim žrtvama – ma čije one da su bile i ma ko da su bili njihovi dželati – moramo da negujemo i razvijamo svi, ali u tome moraju da prednjače institucije.

“Ovde smo, najzad, i zbog opomene da se zločin kakav se u Bečeju, Čurugu, Žablju, Titelu, Mošorinu, Novom Sadu i drugim mestima južne Bačke dogodio pre 78 godina više nigde, nikome i nikada ne sme ponoviti”, naglasio je Mirović.

Predsednik Opštine Bečej Dragan Tešić kazao je da jednu od najbolnijih stranica naše istorije nikada nećemo zaboraviti, a najviše zbog toga što je na nama odgovornost da budućim naraštajima približimo ideju tolerancije i mira, kako se ta strašna tragedija nikada ne bi ponovila.

“Generacijama koje dolaze šaljemo sa ovog mesta ne samo svedočenje, već i važnu poruku: suživot na ovim prostorima nema alternativu. Verujem da ćemo u našem Bečeju i našoj Vojvodini uvek slobodno živeti i govoriti i srpski i mađarski i romski i da ćemo se uvažavati, razumeti i poštovati u svim našim razlikama”, rekao je Tešić.

Pomenu su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, predstavnici ambasada Izraela i Mađarske, predsednik Memorijalnog društva “Racija 1942” Božidar Vojinović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i potomci žrtava Racije.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Srbin
05/01/2020 12:52

Sram vas bilo sve sto to nazivate racijom a to je genocid nad Srbima hapsenje i ubijanje civila nazivati racijom to je velika sramota i nepostovanje svog naroda!