Današnji praznik posvećujemo svim ženama koje se bore za svoja prava i ravnopravnost u društvu. Zrenjaninka Milica Knežević je jedna od njih.

Studentkinja Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” Milica Knežević iz Zrenjanina, pre dve godine na svom Fejsbuk profilu iznela je problem sa kojim se susreće prilikom studiranja. Milica Knežević je osoba sa invaliditetom kojoj je onemogućen pristup nekim od predavanja koja su na spratu, kao i pristup toaletu.

Prošle godine je Vlada Vojvodine rebalansom budžeta obezbedila 3 miliona dinara za izgradnju lifta, a danas  su u toku montaža i završni radovi. Pored toga, obezbeđen je i mnogo bolji pristup fakulteskoj zgradi.

“Postavljanje lifta je u završnoj fazi, a pored toga fakultet je za potrebe osoba sa invaliditetom prilagodio jedan toalet, veliki amfiteatar i pristup aneksu, tako da je napravljen ogroman pomak u pristupačnosti fakulteta koji sada može služiti kao primer tome kako su promene moguće, samo ako postoje volja i razumevanje. Neizmerno mi je drago zbog toga i nadam se da će nadležne institucije nastaviti da se bave ovako bitnim pitanjima. Želela bih da se zahvalim dekanki Dragici Dragosav i zaposlenima na fakultetu koji su bili mi podrška u  svemu ovome i bez kojih ne bi moglo ništa da se uradi – profesoru dr Zoranu Miloševiću i Vladi Vojvodine koja je obezbedila novac za izgradnju lifta, medijima koji su prepoznali da ljudska prava ne treba da postoje samo na papiru, i svima ostalima koji su na bilo koji način doprineli realizaciji svega ovoga” rekla je Milica Knežević za portal ilovezrenjanin.

U prethodnom periodu, bilo joj je veoma teško, po njenim rečima čak i ponižavajuće, jer nije mogla da prisustvuje predavanjima kao svi drugi studenti.

“Članovi porodice ili kolege, pa čak i profesori, nosili su me na spratove, a kada to iz nekog razloga nije bilo moguće, jednostavno bih morala da se vratim kući. Bilo je tu i nerazumevanja i podrške, ali bitno je da se kraju sve dobro završilo”, priča ova hrabra devojka.

Oduvek je smatrala da ona, ali i bilo koji drugi student koji ima problem sa kretanjem, ima jednako pravo na obrazovanje kao i svi ostali studenti.

izvor: ilovezrenjanin.com.  Foto: ilovezrenjanin.com

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments