Carinici su u saradnji sa policijom 22. septembra na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja čak 36 pevajućih papagaja.

Ptice su otkrivene u “pasatu” subotičkih registarskih oznaka kojim su se četvorica putnika u Srbiju vraćala iz Slovačke.

Automobil se kretao u traci obeleženoj “zelenim” semaforom – što znači da putnici nemaju ništa da prijave za carinjenje, što su službenicima i rekli kada su zaustavljeni radi rutinske kontrole.

Međutim, kada je auto zaustavljen iz automobila se začuo cvrkut ptica zbog čega su odmah upućeni na detaljan pregled u garažu.

Tada je otkriveno da su ptice bile zarobljene u tri zatvorene putne torbe od kojih su se dve nalazile između prednjih i zadnjih sedišta, a jedna kod suvozačevog sedišta.

Upravo se suvozač, 61-godišnji penzioner iz Subotice i prijavio kao vlasnik 36 krijumčarenih papagaja, od kojih su najbrojniji bili svetložuti (15 komada), ali je bilo i crvenih (9), šarenih (7), plavih (3) i jedan beli.

Carinici su odmah o otkrivenim pticama obavestili dežurnog veterinarskog inspektora koji je konstatovao da se radi o tzv. pevajućim papagajima iz porodice “Psephotus Haematonotus”, koji su potom predati radniku ZOO vrta iz Subotice.

Ova vrsta papagaja je jedna od najbrojnijih u Australiji. Životni vek im je oko 15 godina, otporni su na niske temperature i bolesti. Vrlo su poželjni kao kućni ljubimci, jer se oglašavaju prijatnim cvrkutom, zbog čega ih i nazivaju “kanarincima u telu papagaja”.

Izvor: Uprava carine

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments