(FOTO) Početak rada fabrike salata u Dobrincima

       

Italijanska fabrika za preradu i pakovanje povrća La Linea Verde danas, 2. novembra je u Dobrincima, u opštini Ruma, svečano obeležila početak rada.

Na otvaranju nove fabrike za preradu i pakovanje povrća ovog italijanskog proizvođača, koja je šesta po redu, i prva u Srbiji, uz vlasnika Đuzepea Bataljole, bili su prisutni predstavnici Ambasade Italije u Srbiji, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, republički ministar poljoprivrede Branislavo Nedimović, kao i predsednik opštine Ruma Slađan Mančić.

U fabrici koja se prostire na 6.000 kvadratnih metara će se, pre svega, proizvoditi i pakovati salatni obrok. Planirano je pored trenutno 70 zaposlenih, zapošljavanje do 150 radnika u punom kapacitetu trogodišnje realizacije projekta. Mnoga mala poljoprivredna gazdinstva imaće priliku da budu kooperanti ovog italijanskog investitora, koji je izvozno orjentisan.

Dr Vuk Radojević je, pozdravljajući prisutne u Dobrincima, izrazio zadovoljstvo što je ova italijanska kompanija za investiciju, vrednu 10 miliona evra u prvoj fazi, izabrala Srbiju. i poručio da je to ujedno signal drugim investitorima da su Vojvodina i Srbija dobro mesto za ulaganje.

Radojević je naglasio da ovakve investicije, pored otvaranja novih radnih mesta imaju izuzetan značaj i u mogućim kooperantskim odnosima, otvaraju jednu novu mogućnost povrtarima sa ovog područja da uz subvencije koje dobijaju od Pokrajinske vlade mogu da unaprede svoju povrtarsku proizvodnju i dostignu nivo, koji je neophodan ovakvoj renomiranoj svetskoj kompaniji.

Resorni sekretar je pozvao poljoprivrednike iz opštine Ruma da iskoriste aktuelne konkurse Sekretarijata za podršku u oblasti agrobiznisu, kako bi unapredili svoju proizvodnju i privredni razvoj ovog kraja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je država odobrila 24 projekta u prerađivački sektor i genetsko unapređivanje stočnog fonda. Jedan od takvih projekata je upravo i fabrika La Linea Verde.

Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu uručili su ovom prilikom kompaniji La Linea Verde ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prvenstva zakupa. Reč je o blizu 97 hektara obradive površine za plasteničku proizvodnju, koja se nalazi u susednim Kraljevcima.

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić je rekao da je ova investicija vredna za ljude koji ovde žive i zahvalio se svima koji su je prepoznali.

La Linea Verde je kompanija, koja je prerasla od male porodične firme do multinacionale kompanije, ukazao je prvi čovek ove kompanije Đuzepe Bataljole , koji se zahvalio na odličnoj saradnji i razumevanju ostvarenom sa predstavnicima svih nivoa vlasti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments