Humanitarna pomoć za stanovništvo na Кosovu i Metohiji, koju je Pokrajinska vlada donirala Eparhiji raško-prizrenskoj, upućena je danas iz magacina Gradske organizacije Crvenog krsta u Petrovaradinu, u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Novi kontingent pomoći koji sadrži namirnice i sredstva za higijenu, u vrednosti od 5,5 miliona dinara, a namenjen je nesmetanom funkcionisanju narodnih kuhinja na Кosovu i Metohiji i socijalno ugroženim porodicama koje nisu u mogućnosti da same obezbede egzistenciju.

“Važno je da ovih dana i nedelja budemo aktivni zbog krize koju su izazvale privremene vlasti u Prištini, koja se tiče snabdevanja prodavnica, posebno na severu КiM”, kazao je Mirović i pozvao i druge državne organe, lokalne samouprave, preduzeća i pojedince da se pridruže ovoj akciji.

On je naveo da je Crveni krst stalno na dežurstvu, te da i može da organizuje ovakve akcije u budućnosti, a Eparhija raško-prizrenska ima načina da pomoć distribuira i dovoljan broj onih kojima je ova pomoć potrebna.

Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada, kazao je da Crveni krst je aktivno na mesečnom nivou upućuje pomoć na КiM. On je najavio i da će u avgustu, uz podršku Pokrajinske vlade, po peti put biti organizovan boravak 50 osnovaca dece iz Кosovskog pomoravlja u Novom Sadu.

Od 2017. godine iz AP Vojvodine je stanovništvu na Кosovu i Metohiji upućena pomoć u vrednosti od oko 26 miliona dinara. Ta pomoć je između ostalog sadržala brašno, vodu, namirnice, sredstva za higijenu, školski pribor, obuću. Ove godine je Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici i Bogosloviji svetih Кirila i Metodija donirano i 10 lap top računara u vrednosti od 650 hiljada dinara.

Ispraćaju pomoći prisustvovao je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments