Izgradnja dva vodoprivredna objekta u opštinama Bačka Topola, Mali Iđoš i Novi Kneževac

       

Pokrajinska vlada je na sednici održanoj danas, 3. decembra, kojom je predsedavao Igor Mirović, razmotrila informacije o izgradnji dva vodoprivredna objekta kojima se obezbeđuje povećanje obuhvata poljoprivrednog zemljišta sistemima za navodnjavanje u opštinama Bačka Topola, Mali Iđoš i Novi Кneževac.

Tim povodom, zadužila je JVP “Vode Vojvodine” da već na početku ove godine, preduzmu neophodne radnje kako bi se izgradnja ovih vodoprivrednih objekata, po planu detaljne regulacije, započela u planiranoj dinamici.

Radi se o izgradnji dela kanala “Mali Iđoš-Njagovo-Čik” u okviru podsistema za snabdevanje vodom “Mali Iđoš” u opštini Bačka Topola, na deonici “Mali Iđoš – Njagoševo”, i o izgradnji magistralnog kanala К-1 i crpne stanice “Кrstur” u opštini Novi Кneževac.

Iz kanala “Mali Iđoš–Njagovo” koji pripada regionalnom hidrosistemu “Severna Bačka-podsistemu Mali Iđoš”, snabdevaju se sistemi za navodnjavanje na površini oko 2.500 hektara, na području opština Mali Iđoš i Bačka Topola.

Izgradnjom kanala К-1 u dužini od oko 34 kilometra u opštini Novi Кneževac, sistem će postati dvonamanski. Nakon topljenja snega i jakih kiša ima ulogu da odvodnjava višak vode sa ovog područja. Povezivanjem kanala К-1, od crpne stanice “Vrbica” do Tise i izgradnjom crpne stanice “Кrstur” na levoj obali, stiču se uslovi  da se poljoprivredno zemljište navodnjava dovođenjem vode iz reke.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments