Foto: Turistička organizacija opštine Medveđa

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje za Časni krst ove godine nije održano u većini mesta u Vojvodini zbog pandemije koronavirusa.

Praznik Bogojavljenje se obeležava 19. januara kao sećanje na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Tada vernici plivaju za Časni krst širom zemlje.

Jedno od verovanja je da se na ovaj dan ne krste ljudi, jer prema predanju Hrist nije bio kršten, kao i da sva voda na ovaj praznik postaje sveta. Tako je pre nekoliko decenija obnovljen običaj da se pliva za Časni krst i u našoj zemlji. Za njega se pliva od juga do severa Srbije.

Ove godine je zbog pandemije koronavirusa u većini gradova Vojvodine ovaj događaj je otkazan, iako je na otvorenom. U Sremskim Karlovcima, jednom od duhovnih centara Srbije i u kojima se godinama organizuje plivanje u saradnji sa Sabornom crkvom, ove godine nije bilo moguće obeležiti praznik na ovaj način. Stanovnici ove opštine za portal NS Uživo rekli su da je dobro što ove godine nije održano plivanje, iako im ovaj običaj nedostaje u ovo praznično vreme.

-Tokom 2020. godine nekoliko meseci je u našoj opštini bila vanredna situacija zbog koronavirusa, pa je možda i dobro što je ove godine odložena. Ljudi su i dalje malo uplašeni, a za plivanje uvek bude mnogo zainteresovanih, pa je bolje sačekati sledeću godinu- rekla je za portal studentkinja iz Sremskih Karlovaca.

Međutim, ima i onih koji su bili razočarani, zbog odlaganja, jer je to manifestacija koja je okupljala veliki broj mladih, rekli su nam gimnazijalci.

I u Čurugu i Žablju nije bilo prijavljenih plivanja. U vojvođanskim mestima su od ove manifestacije odustala i građanska udruženja koja ih organizuju, ali i crkve. Kako ne bi došlo do povećanja broja obolelih od koronavirusa, obe strane ponele su se odgovorno, te ove godine odstupile od obeležavanja ovog velikog pravoslavnog praznika.

Autor: Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments