Mirović u Rusiji na manifestaciji “Besmrtni puk”

       

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas, 9. maja, na mitingu u Arhangelsku u Rusiji, povodom obeležavanja 74. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, pod nazivom “U ime mira – ne zaboravimo rat!”.

Čestitajući godišnjicu pobede nad fašizmom, Mirović je podsetio na tu veliku pobedu, najveću u istoriji čovečanstva, koja je plaćena ogromnom cenom – životima desetina miliona najboljih i najhrabrijih širom naše planete.

“Mnogo je bitaka u kojima su se, u krvavoj završnici najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, zajedno borili pripadnici Crvene armije i herojski oslobodilački pokreti Srbije, i zato, danas, 74 godine kasnije s ponosm slavimo zajedno ovaj veliki dan. Uzdignute glave, možemo da stanemo pred ceo svet i kažemo – naša dva naroda zajedno sa drugim herojskim narodima i njihovim armijama, su sprečila da zlo zavlada ovom planetom”, kazao je predsednik Mirović.

On je podsetio da iste ovakve kolone danas marširaju i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Кragujevcu i u drugim gradovima Srbije, slaveći slobodu.

Delegacija Pokrajinske vlade učestvovala je u svečanoj šetnji “Besmrtni puk”, nakon čega je položila cveće na spomenik Pobede u Drugom svetskom ratu i Večni plamen.

Manifestacija je prvi put organizovana u Rusiji 2011. godine, kada je ulicama Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći slike predaka stradalih u Otadžbinskom ratu. Danas se manifestacija održava u više od 1.200 gradova u oko 40 zemalja – uključujući i Nemačku, SAD i Кinu, uz učešće 12 miliona ljudi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments