Nacionalna izložba pasa 9. septembra u Kaću

       

Nacionalna izložba pasa svih rasa i tri specijalizovane izložbe pasa pete FCI grupe, u koju spadaju šnauceri i biglovi, biće održana u nedelju, 9. septembra, u Kaću, na terenu firme Unimet koji se nalazi 150 metara od centra, odmah posle pijace. Manifestacija je međunarodnog karaktera jer će ugostiti izlagače iz 15 evropskih zemalja.

“To je peta nacionalna izložba pasa, a 15. manifestacija Kinološkog društva Kać, koje organizuje i smotre lovačkih pasa i ispit urođenih osobina”, kazao je predsednik tog društva Petar Mišić.

Prema njegovim rečima, prvo i osnovno pravilo koje mora da se ispoštuje da bi pas uopšte mogao učestvovati u nekoj manifestaciji koju organizuje Kinološki savez Republike Srbije, jeste da bude s rodovnikom Međunarodne kinološke federacije, a drugi je da svi psi učesnici budu vakcinisani protiv besnila i obeleženi čipom.

“Na svim izložbama koje se organizuju u eksterijeru postoje različiti uzrasni razredi pa je tako prvi rezervisan za pse stare od tri do šest meseci, zatim od šest do devet, pa od devet do 18 i tako dalje, te je ponašanje pasa na izložbama u skladu s njihovim uzrastom”, rekao je Mišić. “U početnim ‘baby’ i ‘puppy’ razredima su psi koji se izvode revijalno, i oni predstavljaju pripreme za neka dalja izaganja. Kod njih se ne može ni očekivati uspešna ‘ring’ dresura. Kasnije, od devet do 18 meseci, taj tip dresure je bitan segment cele priče i ti psi su pripremljeni za izložbe, trpeći sve što je potrebno”.

Kako je objasnio za Dnevnik, smotra lovačkih pasa zamišljena je tako da se psi ocenjuju u radu. S tim ocenama stiču pravo da učestvuju u lovu, i to će biti održano 23. septembra, da bi 1. oktobar, početak lovne sezone, dočekali spremni. Sve rase pasa priznate od Međunarodne kinološke federacije razvrstane su u deset grupa, a jednu od njih čine ptičari, koji se u velikom broju koriste na našem terenu. Oni moraju da imaju određene urođene osobine koje ne mogu naučiti od gazde. Upravo te osobine predstavljaju uslov da pas učestvuje u lovu.

“Konkretno, za ispit urođenih osobina pasa ptičara je bitno da se pas ne boji pucnja, da markira i pokazuje određenu spremnost da sarađuje s vodičem”, kazao je Mišić. “Tu nema rangiranja niti plasmana, već se određuje da li je pas prošao taj ispit ili ne. Uslov da pas izađe na ispit je da odgovara svojoj rasi po svim karakteristima. Stoga se pre ispita pravi smotra pasa, kada se oni dobijaju ocene adekvatne izgledu. One moraju da bude pozitivne da bi pas uopšte mogao da pristupi ispitu”.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments